1Úton Nemzetközi Zarándoknap – A gyermekáldásért imádkoztak a felvidéki zarándokok is

1Úton Nemzetközi Zarándoknap – A gyermekáldásért imádkoztak a felvidéki zarándokok is

Harmadik alkalommal rendezték meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió szervezésében. Augusztus 27-én zarándokok sokasága kelt útra szerte a Kárpát-medencében a Mária Út teljes útvonalát bejárva – Mariazelltől Csíksomlyóig, a Felvidéktől Máriagyűdig.

A zarándokok Böjte Csaba felhívására indultak útnak – amint arról hírt adtunk, a ferences szerzetes június 1-jén levelet írt Ferenc pápának, amelyben tudomására hozta, hogy ezt a zarándoknapot a gyermekvállalásért és gyermekáldásért szervezik Közép-Európában. „Elindulunk egy úton, Mária útján, imádkozva zarándokolni, mert mindannyian világosan érezzük Szent II. János Pál pápa sürgető felhívását, hogy az élettelen dolgok kultuszát az élet kultúrájára cseréljük, másként elveszünk” – fogalmazott levelében Csaba testvér.

Az Európa- és világszerte ismert Mária Út Kárpát-medencei szakaszához kapcsolódva így indult el egy közös célért több ezer ember Ausztriában, Erdélyben, Délvidéken, Felvidéken és Magyarországon egyaránt, hogy együtt éljék át azt a különleges lelki élményt, amelyet a zarándoklat ad.

* * *

A Mária Út Egyesület szlovákiai társszervezője a Via Mariae Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A felvidéki útvonal kiépítésén és a próbautak végigjárásán fáradoznak már több éve, amiben helyi önkormányzatok, szervezetek, társulások és magánszemélyek segítik őket.

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknaphoz a felvidéki zarándokok az Udvard–Cigléd, Szőgyén–Cigléd, valamint Ipolyság–Palást útvonalak bejárásával csatlakoztak.

A ciglédi Mária-kegyhely Kürt község határában található, és emberemlékezet óta zarándokolnak oda hívek a környező falvakból. A palásti Babba-kápolna szintén kedves zarándokhelye a térségnek. Mivel a hagyományos pünkösdi szentmise idén elmaradt, ezzel kívánták pótolni, a zarándoknappal egybekötve.

Az Udvard és Cigléd közötti 17 kilométeres szakaszon Török András, a Via Mariae Polgári Társulás elnöke vezetésével indultak útnak a zarándokok az udvardi plébánia elől, miután megérkeztek az érsekújvári és zsitvabesenyői hívek, és áldásban részesítette őket Nagy András plébános.

A szőgyéni Nagyboldogasszony-templom előtt a reggeli órákban gyülekeztek a hívek. Csatlakoztak hozzájuk Kőhídgyarmatról, Ebedről, Nagyölvedről, Zselízről, Kövesdről, Bátorkesziről, Köbölkútról és Párkányból is. Több mint félszázan indultak a Mária Légió szőgyéni prezídiumának szervezésében, hogy megtegyék a kilenc és fél kilométeres útszakaszt. A keresztalja legidősebb zarándoka 80 éves volt, a legfiatalabb 6 éves.

Az Ipolyság–Palást útvonal 15,8 kilométer hosszú, a zarándokok már a hajnali órákban útra keltek Méhes Richárd vezetésével, aki a Csallóközből érkezett társaival. Az ipolysági Nagyboldogasszony-templom előtt Cserei András plébános áldotta meg a résztvevőket. A déli órákban Hlédik László palásti plébános a Babba-kápolnánál mutatott be szentmisét, melybe bekapcsolódtak az ipolyfödémesiek és a helyi hívő közösség tagjai is, így közel százan fohászkodtak gyermekáldásért.

A csoportok a kora délutáni órákban érkeztek meg a ciglédi kegyhelyre. A szentmise előtt gyónási lehetőség várta a zarándokokat, valamint keresztúti ájtatosságon vehettek részt. A szentmisét Kiss Róbert nagyszombati püspöki helynök mutatta be, a híveivel érkező Nagy András udvardi plébánossal és Maga Péter helyi lelkipásztorral együtt. Közel háromszázan imádkoztak együtt a gyermekvállalásért és gyermekáldásért.

A Via Mariae Polgári Társulás elnöke, Török András felolvasta Böjte Csaba Ferenc pápának írt levelét.

Forrás: Felvidék.ma

Fotó: Berényi Kornélia