1700 éve…

Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére rendezendő jubileumi évről tartottak sajtótájékoztatót Szombathelyen. A Szombathelyi Egyházmegye szakrális, lelki programokat és kulturális eseményeket is tervez.

szentmarton2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Európa egyik legismertebb szentje a mai Szombathely területén, Savariában született 316-ban. „Felemelő szeretet!” – mottóval szervez a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jubileumi évet. Megkezdődtek az előkészületek, közreadták az év logóját, felállt jubileumi év eseményeit szervező bizottság, mely folyamatos kapcsolatot tart intézményekkel, civil szervezetekkel.

Közös megemlékezésre készülünk: meg szeretnénk szólítani hívőket és nem hívőket egyaránt, hazánkban és szerte Európában, ahol több ezer település viseli Szent Márton nevét, patrónusa templomoknak, védőszentje egyházmegyéknek – fogalmaznak a szervezők.

A sokszínű kínálat az egyházi, világi, civil szervezetek és intézmények együttműködésével lesz teljes és tartalmában gazdag.

A sajtótájékoztatón ismertették az év néhány programját. 2014 novemberétől Szent Márton ereklyéje az Egyházmegyében zarándoklatra indul, ezzel is segítve a felkészülést a jubileumi évre. Több alkalommal tartanak tematikus lelkigyakorlatokat. Szent Márton Akadémia elnevezéssel ismeretterjesztő előadássorozatot tartanak Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület közös szervezésében.

A 2014 szeptemberében kezdődő 6 alkalmas sorozat témái foglalkoznak a Szent Márton születésekori és ifjúkori kereszténység történetével a római birodalomban, a katekumenátus intézménye szerepével és jelentőségével, a katonaság történetével a római birodalomban Szent Márton korában, 4. századi remeteség és szerzetesség történetével. Külön alkalmat szentelnek Szent Márton és az arianizmus témának, és önálló előadás foglalkozik azzal, hogyan hatott Szent Hiláriusz Szent Márton egyházképére és lelki életére.

Már megkezdődött a Szent Márton Évre az egyházi ének és imakönyv összeállítása. A Szombathelyi Egyházmegye egykori papjának, az egyházi zeneszerző, zenepedagógus Werner Alajos (1905–1978) Szent Márton miséjének bemutatását tervezik még idén novemberben a Szent Márton ünnephez kapcsolódóan. 2015-ben pedig Werner Alajos Szent Márton kantátáinak zenekari bemutatását szeretnék megvalósítani. Werner atya munkáinak ezek ősbemutatói lesznek.

Három nagy témában – teológiai, történészi, művészettörténeti – terveznek tudományos konferenciát Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Martineum Felnőttképző Akadémia és a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület közös szervezésében.

A székesegyház homlokzatára középen új kapuzat készül, melynek domborművén Szent Márton életéből hat jelenetet örökítenek meg. A meghívásos pályázat eredménye megszületett. Veres Gábor kap megbízást az új kapuzat elkészítésére.

2015. májusában 3-4 szomszédos ország részvételével Rönökön találkozó és lelki nap lesz, 2016. május 16-ra ifjúsági találkozót terveznek. 2016. szeptember második felében pedig többek közt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatával együtt sportjátékokat szerveznek.

Magyar Kurír

Magyar Kurír