2015 végétől indulhat a háromszülős gyermekek létrehozására

2015 végétől indulhat a háromszülős gyermekek létrehozására

A Lordok Háza jóváhagyásával az Egyesült Királyság lett az első ország a világon, amely elfogad törvényeket a három személyből készített gyermekek létrehozására. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) módosított változata elől elhárult az utolsó jogi akadály is azáltal, hogy a brit parlament felső háza is jóváhagyta a törvényt 232 többségi szavazattal – kommentálja a BBC. A megtermékenyítés szabályozásával foglalkozó brit hatóság ezt követően döntést hoz az eljárás engedélyezéséről, ami halálos genetikai betegségek megelőzését teszi lehetővé. Az első így születő gyermek már 2016-ban világra jöhet.

Az új eljárás lényege

A technikát Newcastle-ben fejlesztették ki, amely egy donor nő egészséges mitokondriumába helyezi bele a két szülő DNS-t. A mitokondrium a sejten belüli apró sejtszervecske, amely az ételt felhasználható energiává alakítja át. Ennek genetikai meghibásodása esetén a test nem kap elegendő energiát a szív és az agy működtetéséhez. A struktúrája az anyán keresztül öröklődik és megvan a maga DNS-e, ami azonban nem változtat meg olyan jegyeket mint a megjelenés vagy a személyiség. A gyermekek DNS-ük 0,1%-át kapnák a második nőtől, ami maradandó változást jelent és tükröződik a további nemzedékekben is – tájékoztat a BBC.

2015 végén megkezdődhet az eljárás alkalmazása

A következő időszakban a brit termékenységet szabályozó hatóság augusztusig kidolgozza és közzé teszi az engedélyezés szabályait a három személyből álló mesterséges megtermékenyítésre jelentkező kérelmek elbírálásához. A nyár elején a Newcastle-i kutatócsoport közzé teszi a legutolsó biztonsági kísérletek eredményeit, amelyeket a hatóság elvár. Október 29-én a szabályzat életbe lép. November 24-től a klinikák jelentkezhetnek a hatósághoz engedélyekért. 2015 végén megkezdődhet az első próbálkozás az új eljárással.

Legális-e ez a lépés az európai jog tekintetében?

Lord Deben, korábbi kormányminiszter a törvény kapcsán rávilágított a valós kétségekre az eljárás biztonságát illetően. Aggodalmainak adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy vajon legális-e ilyen gyermekek létrehozása. „Jelentős egyet nem értés van a körül, hogy ez a lépés az európai jog tekintetében legális-e” – fogalmazott. Patricia Janet Scotland bárónő, korábbi munkáspárti főügyész szintén rámutatott a jogi kétségekre, mondván, hogy miért van ez a nagy sietség az eljárás törvényesítése körül? „Mindenki egyetért abban, hogy megfelelően kell eljárnunk. Ha olyat teszünk, amit mindenki újdonságnak, nemzetközileg fontosnak tekint, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy szilárd talajon állunk. Ha nem így van, akkor kárt okozunk” – nyomatékosította.

Egyházak: nem biztonságos és nem etikus az eljárás

A katolikus és az anglikán egyház az eljárással kapcsolatban figyelmeztetett, hogy az nem biztonságos és nem etikus, azért sem, mert embriók elpusztításával jár. A Human Genetics Alert független megfigyelő csoport szerint ez az eljárás megnyitja az utat jövőbeli gyermekek további genetikai módosítása felé, az ún. designer-bébik felé, akiket szépség, intelligencia vagy betegségek elkerülése érdekében genetikailag módosítanak.

Forrás: Vatikáni Rádió