70 éves a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség

70 éves a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség

Hetvenedik születésnapját ünnepli a Kathpress, a bécsi székhelyű osztrák katolikus hírügynökség, az osztrák püspöki konferencia sajtóorgánuma.

„A megbízható, a szakmai követelményeknek megfelelő tájékoztatás, illetve a világos világnézeti hovatartozás összeillenek” – hangsúlyozta Christoph Schönborn bécsi bíboros, az Osztrák Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Kathpress, az osztrák katolikus hírügynökség megalapításának 70. évfordulóján, január 31-én a bécsi Raiffeisenhausban tartott ünnepi megemlékezésen.

A főpásztor úgy véli, „a Kathpress példája bizonyítja, hogy a látszólag nehezen összeegyeztethető fogalmak, mint a »katolikus« és az »újságírás« jól megférnek egymással. A hírügynökség tudósításai nem csupán arra szolgálnak, hogy népszerűsítsék vagy akár reklámozzák az egyházat.” Véleménye szerint a Katolikus Egyházon kívül nincs a világon még egy olyan intézmény, amelynek ilyen kiterjedt – püspökségekből, plébániákból, közösségekből álló – hálózata van, és szerteágazó információs csatornáin át a világ minden részéről átfogó, közvetlen bázisinformációkat tud közzétenni. Az, hogy ily módon olyan témákról is tudósítanak, amelyek különben „fennakadnának a szűrőn”, egyszerre esély és komoly elvárás, és mindenképpen komoly politikai feladat.

Az egyházi, állami és társadalmi élet mintegy 250 jeles képviselője vett részt az ünnepi rendezvényen, melynek szónoka, Federico Lombardi beszédében azokról a tapasztalatairól szólt, amelyeket a Vatikáni Rádió, a CTV Vatikáni Televízió és a Vatikáni Sajtóközpont vezetőjeként három pápa – II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa – szolgálatában szerzett. Külön kiemelte a Vatikán médiamunkájának határait a világ közvéleményének tájékoztatásában. Tevékenysége során sok pozitív dologgal, de súlyos, fájdalmas és problematikus ügyekkel is találkozott a Katolikus Egyházban. Lombardi ma is kiemelt fontosságot tulajdonít az „átláthatóság kultúrájának” a Vatikán tájékoztatási politikájában. Utalt a média világában az utóbbi évtizedekben lezajlott változásokra: napjainkban a hírek folyamatos, megállás nélküli áramlásában egyre nehezebb az információk ellenőrzése, miközben megnő az azonnali közzététel kényszere, minimálisra csökken a reakcióidő.

Paul Wuthe, a Kathpress főszerkesztője és ügyvezetője üdvözlőbeszédében kiemelte, hogy a szerkesztőség mindent átfogó értelemben nagyon is szó szerint értelmezi „katolikus” megnevezését. „Mivel kis hírügynökség vagyunk, természetesen nem tudunk mindenről beszámolni. Újságíróink figyelme azonban Ausztria és a szomszédos országok határain túl a világegyházra is kiterjed, és olyan témákkal is foglalkozik, mint az ökumené, a vallások világa és mindazon területek, ahol a keresztény álláspontok és a keresztény elkötelezettség társadalmilag meghatározó.”

 

Ausztria vezető katolikus médiuma, a Kathpress több mint hét évtizede tájékoztatja a sajtót, az intézményeket, az egyházi, állami döntéshozókat, és intézményspecifikus szolgáltatásokat nyújt. A püspöki konferencia sajtóorgánumaként működik, dokumentumokat ad közre, és újságírók, intézmények tájékoztatását végzi. Előfizetői közé tartozik minden osztrák országos napilap, csaknem valamennyi tartományi napilap, az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) és az APA (Osztrák hírügynökség), valamint valamennyi osztrák egyházi lap és más egyházi sajtótermék.

Naponta átfogóan és objektíven tájékoztat bel- és külföldi egyházi eseményekről. A Katolikus Egyház mellett foglalkozik más keresztény egyházak, vallások társadalmi és társadalompolitikai fejleményeivel.

Nyomtatott sajtóorgánumként 1946. november 18-án jelent meg először Bécsben, kezdetben csak próbaszámok formájában adták ki, Katholische Pressezentrale (Katolikus Sajtóközpont) megnevezéssel. 1947. február 9-én vette fel a Kathpress nevet. A hírügynökség 1951-ben országos megbízatást kapott. Fenntartója az Osztrák Katolikus Püspöki Konferencia lett, azóta fő feladatának ellátása mellett a püspöki kar sajtóosztályaként is működik.

A Kathpressnek Bécsben és Rómában állandó szerkesztősége van, emellett vannak tudósítói Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Szlovéniában és Bosznia-Hercegovinában.

Forrás és fotó: Kathpress.at/ Magyar Kurír