A besztercebányai megyéspüspökkel találkozott Soltész Miklós

A besztercebányai megyéspüspökkel találkozott Soltész Miklós

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős magyarországi államtitkára február 8-án a felvidéki Besztercebányán találkozott Marián Chovaneccel, a besztercebányai római katolikus egyházmegye püspökével.

Az államtitkár besztercebányai látogatása része annak a mintegy két és fél éve elindított sorozatnak, amely római katolikus, református és ortodox egyházi vezetőkkel megvalósított találkozók által a keresztény felekezetekkel fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzését és új együttműködések kialakítását célozza a Kárpát-medencében, illetve az egész közép-kelet-európai térségben.

Soltész Miklós a találkozó után az MTI-nek nyilatkozva baráti légkörűnek minősítette a megbeszélést, amelynek hangulata – mint mondta – tükrözte a szlovák–magyar kapcsolatoknak az elmúlt években történt erősödését.

A megvitatott témákról szólva az államtitkár elmondta: beszéltek a kereszténységnek az európai nemzetek megmaradásában betöltött kiemelkedően fontos szerepéről, valamint az üldözött keresztényekkel szembeni szolidaritás lehetőségeiről és az egyházmegye vezetése által a helyi magyar közösségnek nyújtható támogatásról is. Soltész Miklós az utóbbi kapcsán rámutatott: a besztercebányai egyházmegye püspöke pozitívan viszonyul a helyi magyarokhoz, az egyházmegyének Parák József személyében magyar helynöke is van, így a magyarlakta településekre magyar papok kerülhetnek, ami segíti a helyi magyarság megmaradását.

Az államtitkár hozzátette: a jövőben szeretnék tovább szilárdítani kapcsolataikat. Az együttműködés erősítése érdekében olyan zarándoklatsorozatot indítanak, amelynek résztvevői – magyar és szlovák keresztény fiatalok csoportjai – egymás országába látogatnak el.

Forrás: MTI

Fotó: Verbisti.sk