A börtönök megtöltése nem hoz eredményt

A börtönök megtöltése nem hoz eredményt

Az igazságszolgáltatásról és a börtönhelyzetről, a háborúról, békéről és a gyermekek világáról is beszélt Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban 7 ezer általános iskolást fogadva.

A katolikus egyházfő a vatikáni audienciateremben összegyűlt iskolások kérdéseire válaszolt. A találkozót a Fabbrica della Pace (Békegyár) nevű olasz alapítvány kezdeményezte, amely gyermekkel foglalkozó egyházi és laikus intézményeket és nem kormányzati szervezeteket tömörít.

Egy kislánynak, akinek édesapja börtönbüntetését tölti, Ferenc pápa azt mondta: „Isten mindent megbocsát. Mi vagyunk azok, akik nem vagyunk képesek megbocsátani. (…) Sokkal könnyebb megtölteni a börtönöket, mint segítséget nyújtani annak, aki életében hibát követett el.”

Egy fiúnak, aki társaival a római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönéből érkezett a találkozóra, az egyházfő megjegyezte, hogy az emberek börtönbe küldése a „könnyű megoldás”. Ferenc pápa„haszontalannak” nevezte a fiatalkorúak börtönét is.

 Ferenc pápa 2013 húsvétján járt is a fiatalkorúak római börtönében, és 12 fiatal elítéltnek megmosta lábát.

A mostani találkozón azt mondta a gyerekeknek, hogy senkit se nevezzenek fogyatékosnak, mivel „fogyatékos gyerek nem létezik (…), mindenkiben van valamilyen különleges képesség”.

Arra a kérdésre, hogy a gyermekek miért szenvednek, Ferenc pápa azt mondta: erre nincsen válasz.

A világ számos térségét sújtó háborúkkal kapcsolatban az egyházfő kijelentette, hogy „sok hatalmas ember nem akarja a békét, mivel a háborúból élnek, és többet keresnek a háborúval, mint a békével”. Egy paptársa mondását is idézte, miszerint az ördög a pénztárcán keresztül jut el az ember szívéig.

A pápa arra kérte a gyerekeket, hogy kiáltsák azt a mondatot: ahol nincsen igazságosság, ott nincsen béke.

A gyerekek egy védősisakot ajándékoztak az egyházfőnek, akit a béke munkásának kiáltottak ki.

Ferenc pápa magáról beszélve elmondta, hogy többet szeretne egyedül lenni és többet pihenni, de nem az emberekkel folytatott találkozók fárasztják el.

Forrás: bonumtv.hu/MTI