A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

A csernobili katasztrófa áldozataira emlékeztet a nemrég felszentelt fatemplom Londonban

Tavaly december 17-én szentelték föl az Egyesült Királyság fővárosában azt a templomot, mely az 1986-ban bekövetkezett csernobili nukleáris baleset áldozatainak állít emléket. A hagyományos belarusz stílusban emelt épület az első fatemplom Londonban az 1666-os nagy tűzvész óta.

A Turavi Szent Kirill és valamennyi belarusz védőszent tiszteletére felszentelt kis templomot a csernobili katasztrófa harmincadik évfordulójára állították, és a tragédia áldozatainak és túlélőinek ajánlották. Az 1986-os csernobili nukleáris szerencsétlenség belarusziak ezreit kényszerítette otthonuk elhagyására; sokan közülük külföldön, például Angliában telepedtek le. (Az atomkatasztrófa során keletkezett radioaktív hulladék körülbelül 60%-a Fehéroroszországban rakódott le – a szerk.)

Az újonnan épült londoni fatemplom az egyetlen belarusz katolikus templom a kelet-európai ország határain kívül; a Marian House nevű belarusz közösségi ház területén épült az észak-londoni Belsize Park városrészben. A templom alapkövét, melyet 2016 februárjában fektettek le, a belaruszi Druja Szentháromság-templomából hozták.

A szentelési liturgián részt vett Antonio Mennini érsek, apostoli nuncius, Hlib Loncsina, a londoni Szent Család Ukrán Görögkatolikus Eparchia püspöke, Szergej Nutsz, a belaruszi görögkatolikusok apostoli vizitátora és John Sherrington westminsteri segédpüspök.

A tradicionális belarusz templomok mintájára épült kis templom negyven fő befogadására alkalmas. Tszwai So, a Spheron Architects építésziroda vezetője úgy fogalmazott, a tradicionális belarusz és a kortárs építészet elgondolkodtató elegyét akarták létrehozni. Ennek érdekében a tervezés időszakában ellátogattak Belaruszba is, és a helyszínen tanulmányozták a hagyományos templomépítészetet; többek között azokat a templomokat is felkeresték, amelyek a csernobili tragédia után néptelenedtek el.

Az új templomot Mikalaj Packajeu, az Egyesült Királyságban élő belaruszok szövetségének elnöke úgy írta le, mint ami a belarusz történelem és kultúra szimbólumait hordozza, ugyanakkor a kortárs angol építészetben is szervesen gyökerezik.

John Sherrington püspök elmondta, nagy örömmel koncelebrált a szentelési liturgiában. „Az oltár Krisztus jelképe; a szentelésben lemosták, megszappanozták, borral öntözték, megszárogatták, majd megkenték krizmával – mindez arra emlékeztetett, amikor Krisztus testét előkészítették temetésére, mielőtt dicsőségben föltámadt volna. A gazdag szent liturgiával adtak hálát Istennek az új templomért, amely reményt ad az itt élő belarusz katolikusoknak. Ez az ünnep ismét felhívta a figyelmet arra, milyen ajándékokat hordoznak a keleti katolikus egyházak.”

A belarusz görögkatolikus egyházhoz tartozó londoni belarusz katolikus missziót 1947-ben alapították, Bernard Griffin, az akkori westminsteri érsek jóváhagyásával; a misszió többek között a csernobili katasztrófa következményeinek enyhítésével foglalkozik.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: világháló