A Czestochowai Szűz Mária megkoronázásának 300. évfordulója

A Czestochowai Szűz Mária megkoronázásának 300. évfordulója

A lengyel parlament mindkét háza jóvá hagyott egy határozatot, amely a Czestochowai Szűz Mária, Lengyelország Királynője megkoronázásának 300. évfordulója megünneplésére vonatkozik. A parlament alsó háza (Szejm) emlékeztet, hogy Rómán kívül első alkalommal Czestochowában koronázták meg Szűz Mária ikonját, amelyre 1717. szeptember 8-án került sor. A szertartás egyesítette a társadalmi osztályokat és a nemzeti hit jelképévé vált. A parlamenti képviselők meggyőződése, hogy különleges jelentősége van a Mária-kultusznak az egész ország számára.

Az esemény a nemzeti történelmi örökség kiemelése és a nevelés része az új generációk számára

A Jasna Góra-i pálos szentélyben őrzik 600 éve a Fekete Madonna kegyképét. A kegyhely elöljárója Marian Waligora atya annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az 1717-es történelmi esemény emlékezete jelentősen hozzájárul majd a lengyel nemzeti és vallási hagyományok népszerűsítéséhez. Egyben felhívja a figyelmet a nemzet történelmi örökségére és fontos támaszt jelent nevelési szempontból a következő nemzedékek számára.

A lengyelek 70%-a a katolikus hitet a nemzeti hovatartozás fontos kritériumának tekinti

A Pew Kutatási Központ elemzése szerint Lengyelország etnikai és vallási szempontból a legegységesebb az Európai Unió államai között. A lengyelek több mint 70%-a a katolikus hitet a nemzeti hovatartozás fontos kritériumának tekinti. A társadalmi kérdésekkel foglalkozó kutatók továbbá hangsúlyozzák, hogy a többi európai országhoz hasonlítva Lengyelországban a katolikus egyház nagy bizalmat élvez a lakosság több mint 70%-a körében. A társadalom is összességében sokkal vallásosabb, mint máshol.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP