A damaszkuszi apostoli nuncius nyilatkozata a szíriai helyzetről

A damaszkuszi apostoli nuncius nyilatkozata a szíriai helyzetről

Immár 350-re emelkedett Szíriában az úgynevezett Iszlám Állam fegyveres milicistái által elrabolt keresztények száma.

15 személyt kivégeztek, miközben saját falvaikat védelmezték a támadások során. A számadatokat Emanuael Youkhana archimandrita szerzetes tette közzé a „Szükséget Szenvedő Egyház” munkatársának. Hassake és Qamishli falvaiból közel ezer személyt telepítettek ki, a térségből 3000 személy elmenekült. A keresztények lakta 35 falu mindegyike üresen áll, senki sem maradt otthon a vérengző pusztítás után. A tudósítás szerint a kitelepített és elűzött keresztények attól tartanak, hogy soraikban újabb tömeges kivégzésre kerül sor.

Miközben világszerte élénk felháborodás kíséri a dzsihadisták által Szíriában elkövetett vérengzéseket, megdöbbenést keltettek azok a hírek és képsorok, melyek Észak-Irakban, a moszuli múzeum asszír régészeti kincseinek barbár elpusztításáról tudósítanak. Feldühödött dzsihadisták kalapácsokkal zúzták össze a több ezer éves ősi alkotásokat. A bibliai nevén ismert Ninive  romjai ma Irak területén, éppen Moszul városán belül láthatóak és az ottani múzeum őrzi az egész emberiség számára jelentős, felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeket.

A damaszkuszi apostoli nuncius nyilatkozata

Ferenc pápát folyamatosan tájékoztatják még az ariccia-i lelkigyakorlata során is ezekről a drámai eseményekről. A Vatikáni Rádiónak Mario Zenari érsek, damaszkuszi apostoli nuncius nyilatkozott a kérdésről:

Világos, hogy a pápa folyamatosan gondol ránk, a keresztények helyzetére, és mindazon emberek helyzetére, akik itt a térségben szenvednek. Állandóan tájékozódik és imádságában együtt van mindazokkal, akik üldöztetést szenvednek, de különösen is együtt érez a keresztényekkel.

Ebben a helyzetben nő a keresztények közötti félelem?  

Természetesen ezek a tények félelmet okoznak, különösen is a kisebbségek soraiban.  Hogyan is bízhatnának a jövőben? A keresztény közösség már régóta ebben a feszültségben él, de nemcsak a keresztények, hanem mindenki, aki ebben a térségben lakik.

Úgy érzik a keresztények, hogy a nemzetközi közösség magukra hagyta őket?

Ezt tapasztalom általában, de a keresztények között különösképpen is. Nem látnak megfogható eredményeket.

Hogyan lehetne megállítani ezt a dzsihadista előrenyomulást?

A nemzetközi közösség már keresi a megoldást. Tovább kell haladni ezen az úton. Néhány lépést már bevezettek, a bankszámlák befagyasztását, a kőolaj utánpótlás megakadályozását, továbbá azon személyek feltartóztatását, akik Európából ebbe a zónába akarnak jönni.

A humanitárius helyzet katasztrofális…

Igen, a II. világháború óta ez a legsúlyosabb helyzet, méghozzá mindenki szeme láttára! Meg kell állítani és meg kell oldani ezt a polgári konfliktust, ugyanakkor meg kell állítani ennek a kalifátusnak az előrenyomulását!

Szíriában immár két szinten folyik a háború…

Igen és egyik súlyosabb a másiknál! Itt van az immár négy éve tartó polgárháború, ami eddig 200.000 ember halálát okozta. Több mint egy millió a sebesült, több mint hét millió a belső kitelepített és négy millió a külföldre menekültek száma. Óriási az anyagi kár, nem beszélve a halottakról, akiknek a száma napról napra nő.

Forrás: bonumtv.hu/Vatikáni Rádió