A francia katolikusok imádkoznak az elnökválasztásért

A francia katolikusok imádkoznak az elnökválasztásért

Február 22. és április 22. között, vagyis az elnökválasztás első fordulójáig a francia katolikusok novénát imádkoznak. A Franciaországért létrehozott kezdeményezést a L’Ile-Bouchard kegyhely, az Emmanuel Közösség és a „Prier” (Imádkozni) francia havilap összefogásában indították útjára az interneten keresztül. Minden szombaton a www.prierpourlafrance.fr holnapon lehet bekapcsolódni az imába. Minden héten egy, a francia választók szívéhez különösen közel álló kérdéssel foglalkoznak a weblapon. A témát a francia társadalmi és egyházi élet egy-egy nagy tanúságtevője mutatja be. Az első imatalálkozót február 18-án, szombaton már megtartották David Macaire, Fort-de-France fiatal érseke vezetésével. A honlapon elhelyezett videóban az érsek mondja el gondolatait a család témája kapcsán.

Az első novéna hatalmas sikert aratott

Az első novénát több mint négyezren követték a Youtube-on, közel hatezren a Facebook-on. A Hozana keresztény oldalon hétezren, a www.pierpourlafrance.fr  weblapon négyezren iratkoztak fel az imaláncra. A szervezőket is meglepte a nagy lelkesedés, amellyel a francia katolikusok válaszoltak a kezdeményezésre. A Franciaországért és az elnökválasztásért szóló novéna gondolata először Xavier Malle atya, Ile-Bouchard plébánosában fogalmazódott meg. A kegyhelyen 1947-ben jelent meg a Szűz Mária gyermekeknek és azt kérte tőlük, hogy imádkozzanak Franciaországért, mert nagy szüksége van rá a nemzetnek. Az Emmanuel Közösség, amelynek kezelésében van a szentély, azonnal csatlakozott a javaslathoz.

Az ökológia, a kultúra és a biztonság is szerepel a novéna témái között

Macaire érsek az egyetlen püspök a novénát vezetők között. A főpásztor után Nathalie Becquart nővér következik, az ifjúság evangelizálásáért és a hivatásokért felelős országos szolgálat képviselője a fiatalokról beszél majd. Martin Choutet a szolidaritás és a befogadás kérdésével foglalkozik majd. Philippine de Saint-Pierre újságíró a médiáért kéri majd az imát. A novéna témái között szerepel az ökológia, a kultúra és a biztonság is.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió