A görög püspökök: az EU nélkül nem jutunk semmire

A görög püspökök: az EU nélkül nem jutunk semmire

„Reméljük, hogy az egyezmény megszületésének bejelentését annak aláírása is mielőbb követi. Görögország az EU nélkül semmire nem jut.” Így kommentálta Franghiskos Papamanolis érsek, a görög püspöki konferencia elnöke az EU csúcstalálkozót, amely Görögország megmentésére 86 milliárd eurós tervet dolgozott ki, amelynek 25%-a a bankrendszer tőkésítését szolgálja majd. Athénnak cserébe szerdáig el kell fogadnia bizonyos reformokat, az ÁFA-tól kezdve a nyugdíjakig, a kiadások csökkentésére és a tehetősebb társadalmi kategóriák adóztatásának növelésére vonatkozóan.

Tsipras olyan ígéretekkel nyerte meg a választásokat, amelyeket nem tudott megtartani

„Az egyezmény elengedhetetlen volt. Most meg kell tanulnunk még többet dolgozni és még jobban takarékoskodni. Sajnos azt kell mondanom, hogy az utóbbi hat hónapban, a január végi választások óta elvesztegettük az időt. A kormányunk nem értette meg jól a helyzetet. Azt is hozzá kell tenni, hogy Tsipras csúnya örökséget vett át. Olyan ígéretekkel nyert választásokat, amelyeket nem tudott megtartani. Most rá kell ébredni a valóságra, amelyet nem lehet rejtegetni. Görögország az EU nélkül sehova nem jut” – nyilatkozta az érsek a SIR olasz katolikus hírügynökségnek.

Ma Görögországban összefogásra és egységre van szükség

„Az országnak vissza kell nyernie a bizalmat, hogy tovább haladhasson előre. Ma jobban mint valaha, összefogásra és egységre van szükség. A nemzeti egységet képviselő kormány segíthet ebben a helyzetben, de a pártoknak félre kell tenniük részérdekeiket. Kormányátalakításra kerül sor. A görög média szerint három miniszternek le kell mondania. A bankok továbbra is zárva tartanak és abban reménykedünk, hogy aláírásra kerül a megegyezés. Ez az egyezmény ellentétben áll a népszavazáson győzött „nem”-mel, amelyet Görögországban valószínűleg senki sem értett meg jól, mert senki sem magyarázta el az embereknek” – fogalmazott Papamanolis érsek.

Kép: Sorok egy athéni bank előtt – AFP

Forrás: Vatikáni Rádió