A guatemalai püspökök felemelték szavukat a holland abortuszhajó ellen

A guatemalai püspökök felemelték szavukat a holland abortuszhajó ellen

A főpásztorok közleményben ítélték el a „Nők a hullámokon” elnevezésű holland szervezet tevékenységét, amely Guatemala partjai mellett saját hajóján ingyenes abortuszokat végzett. Az élethez való jog, a nők egészsége és a közép-amerikai állam szuverenitása elleni támadásnak tartják működésüket.

A „halálkörút” első állomása Puerto San José kikötője volt, ahová február 24-én érkezett a hajó.

„Fenntartjuk elkötelezettségünket az élet védelme mellett annak fogantatásától kezdve, amint ez a Guatemalai Köztársaság alkotmányának harmadik cikkelyében is szerepel” – szögezik le a püspökök. A latin-amerikai államban az abortusz csak az anya egészségét veszélyeztető súlyos esetben megengedett. Jimmy Morales államelnök személyesen válaszolt a püspökök felhívására, és katonai akciót rendelt el, amely három napon át feltartóztatta az abortuszpárti szervezet mindenféle tevékenységét. Ennek keretében február 23-án éjjel a közép-amerikai ország parti őrsége megállásra kényszerítette annak a vitorlásnak a legénységét, amely a szárazföld és a Csendes-óceán nemzetközi vizén lehorgonyzott holland hajó között ingázott. Az aktivisták fellebbeztek a hadsereg által alkalmazott korlátozás ellen. A holland szervezet eljárása az, hogy a várandós anyákat csónakokon a nemzetközi vizekre viszik, ahol az orvosi műszerekkel felszerelt hajón hatalmas konténerben orvosi vagy gyógyszeres abortuszt biztosítanak számukra. A Nők a hullámokon szervezet azt használja ki, hogy nemzetközi vizeken annak az államnak a törvényei hatályosak, amelyhez az adott jármű tartozik, jelen esetben tehát a holland jogrend érvényes, így lehet az abortusz legális a fedélzeten.

„A Katolikus Egyház előmozdítja és védelmezi minden ember méltóságát, ezért arra buzdítjuk a lakosságot, hogy éberen óvakodjon ilyen szervezetek tevékenységétől, amelyek támadást intéznek az élethez való alapvető emberi jog ellen” – írták a főpásztorok.

A guatemalai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a hajó február 26-án elhagyta az ország partjait a hadiflotta kíséretében, következő állomásuk nem ismert.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Womenonwaves.org