A halál tény, örökség és emlékezet

A halál tény, örökség és emlékezet

A halál gondolata megment bennünket attól az illúziótól, hogy az idő urai vagyunk – figyelmeztetett a pápa reggeli homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában. A halál tény, örökség és emlékezet – így összegezhetjük szentbeszédét.

Mi nem élünk örökké és nem vagyunk tiszavirág-életűek sem. Férfiak és nők vagyunk az idő útján, amelynek van kezdete és vége. A pápa a Királyok első könyvének idézetéből indult ki, amely Dávid haláláról szól. Ferenc pápa mindenkit arra hívott, hogy imádkozzon és kérje a kegyelmet az idő megértéséhez annak érdekében, hogy ne maradjon a jelen pillanat foglya, önmagába zárkózva.

A halál tény

A halál tény, amely mindannyiunkat érint. Előbb vagy utóbb elérkezik – emlékeztetett a Szentatya. Létezik a pillanat kísértése, amely birtokba veszi az életet, valamint arra kényszerít, hogy a jövő és a kiút nélküli pillanat önző labirintusában keringjünk. Az út pedig a halállal végződik, ezt mindannyian tudjuk. Ezért az egyház mindig arra ösztönzött, hogy gondolkodjunk el a végről, vagyis a halálról.

A halál örökség

Nem vagyok az idő ura. Ennek ismétlése segíthet nekünk, mert megment minket a pillanat illúziójától, hogy az életet pillanatok láncának tekintsük, aminek nincs semmi értelme – javasolta Ferenc pápa. Úton vagyok és előre kell tekintenem, ugyanakkor figyelembe kell vennem, hogy a halál örökség is, nem anyagi értelemben, hanem mint tanúságtétel. Tegyük fel a kérdést: Milyen örökséget hagynék hátra, mint az életben megvalósított tanúságtétel, ha Isten magához hívna ma? Ez egy jó kérdés – jegyezte meg a pápa. Így készüljünk fel, hogy senki közülünk ne maradjon „ereklye”. Mindannyian haladjunk ezen az úton – buzdított.

A halál emlékezet

Végül a pápa rámutatott, hogy a halál emlékezet, egy előrehozott emlékezet, amelyen elgondolkodhatunk. Amikor meghalok, onnan nézve ma milyen döntést kellene hoznom, hogyan kellene élnem? Ez egy előrehozott emlékezet, amely megvilágítja a ma pillanatát. A halál tényével megvilágítja a döntéseket, amelyeket minden nap meg kell hoznom. Érezzük, hogy úton vagyunk a halál felé. Ez jót tesz mindannyiunknak – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió