A jászol és a karácsonyfa a remény és a szeretet üzenetét közvetítik

A jászol és a karácsonyfa a remény és a szeretet üzenetét közvetítik

December 9-én, pénteken délelőtt Ferenc pápa a VI. Pál teremben kihallgatáson fogadta az észak-olaszországi Trento autonóm megye Scurelle településének önkormányzati küldöttségét, a Lagorai Erdei Társulat képviselőit, valamint a máltai főegyházmegye és kormány küldötteit, akik a Szent Péter téren idén felállított karácsonyfa illetve jászol adományozói. Mintegy 1500-an vettek részt a pápai audiencián, közöttük gyermekek, akik a karácsonyfa gömbdíszeit készítették.

A 25 méter magas lucfenyő a trentói hegyekből érkezett, a 17 alakból álló betlehemi jászolt a hagyományos máltai kereszt, valamint a máltai szigetvilág jellegzetes csónakja, a “luzzu” díszíti. A pápa hálával fogadta az adományokat, amelyeket az adventi időszakban és a karácsonyi ünnepkörben a világ minden részéről érkező zarándokok csodálnak majd meg.

Krisztus minden Karácsonykor felkínálja számunkra a szeretetet és a békét

A Szentatya beszédében kifejezte köszönetét a máltai kormánynak és püspököknek, a Lagorai Erdők Társulatának. Külön megemlítette a gyermekeket, akik a fát díszítő gömböket készítették a Lene Thun grófnő által létrehozott Alapítvány támogatásával, amely kerámia-terápia műhelyeket működtet gyermekkórházak onkológiai osztályán. A gyermekek a gömböket az élet, a szeretet és a béke értékeivel színezték ki, amelyeket Krisztus Karácsonya minden évben felkínál – mondta beszédében Ferenc pápa.

A jászol jelképes értéke: a testvériség, a szolidaritás üzenete

A Szent Péter téren felállított jászolról szólva utalt rá, hogy Manwel Grech, gozo-i művész, alkotásában a máltai tájat idézte fel, kiegészítve a hagyományos máltai kereszttel, valamint a “luzzu” nevű, jellegzetes máltai csónakkal, amely az Olaszország felé tartó migránsok szomorú és tragikus valóságára emlékeztet. Ezeknek a testvéreinknek a fájdalmas tapasztalatában a gyermek Jézust látjuk viszont, aki születésekor nem talált szállásra és a betlehemi barlangban látta meg a napvilágot. Azután Egyiptomba vitték, hogy megmeneküljön Heródes fenyegetésétől. Mindazok, akik megtekintik ezt a jászlat, fedezzék fel annak jelképes értékét, amely a testvériség, a javakban való osztozás, a befogadás és a szolidaritás üzenete. A templomokban, otthonokban, számos közterületen felállított jászlak arra szólítanak bennünket, hogy készítsünk helyet életünkben és a társadalomban Istennek, aki olyan sok nehézséggel küzdő, szegénységben élő, szenvedő személy arcában rejtőzik.

A karácsonyfa emlékeztessen bennünket a Teremtő alkotásának szépségére

A jászol mellett felállított karácsonyfa az észak-olaszországi Lagorai hegylánc lábánál fekvő Scurelle erdejéből származik. A hegyeket elbűvölő természet veszi körül, virágokkal, növényekkel, az ösvények mentén kristálytiszta vízű patakokkal. A táj szépsége arra szólít fel, hogy szemléljük a Teremtőt és tartsuk tiszteletben alkotását, a természetet. Mindnyájan arra kaptunk meghívást, hogy csodálattal szemléljük a teremtett világot.

Éljük meg hittel a Megváltó születésének misztériumát

A jászol és a fa tehát a remény és a szeretet üzenetét intézik hozzánk. Segítenek, hogy kedvező karácsonyi légkört alakítsunk ki, hogy hittel megélhessük a Megváltó születésének misztériumát, aki szelíd egyszerűséggel érkezett meg a földre. Gyermeki lelkülettel álljunk a jászol elé, mert ott megértjük Isten jóságát és szemlélhetjük irgalmasságát, amely emberi testté lett, hogy gyengédséget ébresszen tekintetünkben.

A pápa végül békés és mélyen átélt Karácsonyt kívánt a küldöttségek tagjainak és hozzátartozóiknak, majd imáikat kérve áldását adta rájuk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AP