A Jezsuita Menekült Szolgálat életmentő a háborús Aleppóban

A Jezsuita Menekült Szolgálat életmentő a háborús Aleppóban

A szíriai Aleppó városának lakói mindennap a halállal néznek szembe a kormány erők és a lázadók okozta bombázások és robbantások miatt, amelyek számos negyedet már elpusztítottak. A háború mellett a lakosságnak a túlélésért is küzdenie kell a súlyos humanitárius helyzet miatt az elektromos áram kimaradás és a krónikus víz-hiány következtében. A mindennapos halál és pusztítás közepette azonban a Jezsuita Menekült Szolgálat (JRS) Aleppóban emberek ezreinek biztosít életmentő ellátást. Konyhájukon tízezer kitelepítettnek készítenek ételt naponta és az orvosi klinikájukon tizenkétezer embert látnak el. P. Chassam Sahoui, a Jezsuita Menekült Szolgálat aleppói igazgatója nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a mindennapi élet kihívásairól és hősies humanitárius tevékenységükről.

Napi kihívást jelent az ivóvíz beszerzése

A szíriai P. Chassam elmondta, hogy a lakosság állandó félelemben él és trauma hatása alatt áll a háború borzalmainak megtapasztalása miatt. Aleppóban minden nap találkozik emberekkel, akik el akarják hagyni a helyet, de hatalmas kihívást jelent, hogy hova és hogyan menjenek. Napi kihívást jelent az ivóvíz beszerzése, mivel gyakoriak és hosszú ideig tartóak a vízkimaradások és gyakran lehet látni nagy sorokat templomoknál és mecseteknél, vagy más helyeken városszerte, ahol még a csapokból esetleg folyik a víz.

Több pénzre van szükségük, hogy humanitárius tevékenységükkel még jobban támogassák a szenvedőket

A Jezsuita Menekült Szolgálat humanitárius munkájával segíti az ellenséggel körbevett aleppói lakosságot. Konyhájuk minden nehézség ellenére tízezer kitelepítettnek biztosít ételt. Elsősorban muzulmánokról van szó, de sok keresztény család is van közöttük. Több pénzre van szükségük, hogy humanitárius tevékenységükkel még jobban támogassák a szenvedőket.

Kép: Aleppo lakói víztartályokat töltenek meg – REUTERS

Forrás: Vatikáni Rádió