A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje és ikonja Kassán

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozók keresztje és ikonja Kassán

A négy méter magas fakeresztet és a vele zarándokló ikont a magyarországi fiatalok Palánki Ferenc, egri segédpüspök vezetésével ünnepi szentmise keretében adták át szlovákiai társaiknak.

A szentmisét Tomáš Galis, zsolnai megyéspüspök, a Szlovák Püspöki Konferencia ifjúsági felelőse celebrálta, Bernard Bober, kassai érsekmetropolita és Palánki Ferenc, egri segédpüspök, valamint számos pap és sok fiatal részvételével.

Az ifjúsági világtalálkozók szimbólumai két hétig zarándokoltak a magyarországi egyházmegyékben, ahol az érdeklődők katekézisekkel, tanúságtételekkel kísért ifjúsági imaesteken találkozhattak velük. A keresztet elvitték többek között Hajdúdorogra, Szegedre, Kecskemétre, Székesfehérvárra, Szombathelyre, Győrbe, Veszprémbe, Budapestre, Pécsre és Miskolcra. Az utolsó állomás Ináncs volt, ahol Palánki Ferenc és Orosz Atanáz püspökök tartottak katekézist.

Szlovákiából a szimbólumokat Csehországba, majd onnan Lengyelországba viszik, II. János Pál pápa hazájába, aki elindította az első alkalommal 1984-ben megrendezett ifjúsági világtalálkozót, amelynek elsődleges célja az volt, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival. Az első, Rómában megtartott rendezvényen a fiatalok megkapták a pápától a mára immár a találkozók jelképévé vált keresztet, amelyet körbehordoznak országaikban, hogy a találkozó előtt egy évvel a vendéglátó ország ifjúságára bízzák.

Az előző Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 2013-ban Rio de Janeiróban rendezték meg, 2016-ban pedig a lengyelországi Krakkó látja vendégül a katolikus fiatalokat.

Harminc évvel ezelőtt, 1984. április 22-én nyújtotta át II. János Pál pápa a fiataloknak az ifjúsági világtalálkozók keresztjét az alábbi szavakkal: „Vigyétek el a világba, mint Jézus emberiség iránti szeretetének jelét és hirdessétek mindenkinek, hogy csak a meghalt és feltámadt Krisztusban van üdvösség és megváltás.” Ezt a gondolatot hangsúlyozta a fiataloknak az átadó és az átvevő püspök is: megszívlelve a kereszt üzenetét, legyenek bátrak befogadni, őrizni és tovább adni a nélkülözhetetlen életmagatartás szent jelét.

GB.