A kommunisták valójában keresztények?

A kommunisták valójában keresztények?

Ferenc pápát korábban többen a marxizmus vádjával illették. Egy vasárnapi nyilatkozatában az egyházfo ezzel kapcsolatban azt mondta: valójában a kommunisták lopták el a kereszténység zászlóját. Mindez az Il Messaggero lapban jelent meg, egy olyan interjúban, mely Szent Péter és Pál apostolok ünnepének alkalmából jelent meg. Ezekkel a szavakkal a korábbi Economist magazin íróinak kijelentésére kívánt választ adni. Az újságíró, akkor Ferenc pápa szavait úgy értékelte: leninistához hasonló módon bírálja a kapitalizmust, és sürget világméretu gazdasági reformot.
„Csak annyit mondhatok, hogy a kommunisták ellopták a zászlónkat. A szegények zászlaja keresztény. A nyomorúság az evangélium központi problémája.” – üzente a pápa.
„A kommunisták erre azt mondják, mindez kommunizmus. Persze, húsz évszázaddal késobb. Úgyhogy mikor errol beszélnek, mi nyugodtan mondhatjuk nekik: de hiszen akkor ti is keresztények vagytok!”
2013 márciusától, a pápa többször bírálta a globális gazdasági rendszert, mely érzéketlen a szegények iránt. Legutóbb a pénzügyi spekulációkat ítélte el, és az éhezok megfosztását az élelmiszerforrásoktól.

Forrás: blog.reuters.com
Kép: theoldbookshop.blogspot.com