A közel-keleti keresztény kisebbségek érdekében egyeztettek Brüsszelben

A közel-keleti keresztény kisebbségek érdekében egyeztettek Brüsszelben

A közel-keleti háborús konfliktusokban szenvedő keresztényeknek való európai segítségnyújtás fokozásáról egyeztetett január 14-én Brüsszelben az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának küldöttsége Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

A találkozót Hölvényi György EP-képviselő, a vallásközi párbeszédért felelős néppárti munkacsoport vezetője kezdeményezte.

A megbeszélésen – közölte Hölvényi György – egyetértettek abban, hogy az újonnan felállt uniós intézményeknek, különösen az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek sokkal hatékonyabb munkát kell végezniük a vallásüldözést elszenvedők érdekében.

Hölvényi György a találkozón hangsúlyozta, hogy a közös fellépésnek két pillérre kell épülnie. Az egyik az azonnali cselekvés, hiszen jelenleg is tízezrek tartózkodnak menekülttáborokban, közvetlen életveszélyben. A hatékonyság érdekében a legszorosabb kapcsolatot kell kiépíteni a térségben már aktív segélyszervezetekkel.

A kereszténydemokrata képviselő szerint az EU-nak az azonnali lépéseken túl hosszú távú segítségnyújtásra kell berendezkednie azokban a térségekben, ahol az biztonságilag lehetséges.

„Amennyiben az unió ezt nem teszi meg, újabb menekülthullámokra kell számítani Európában” – tette hozzá.

Mogherini a találkozón kiemelte: amikor ma keresztényüldözésről beszélünk, nem kizárólag az életveszélyben élő milliókról van szó, hanem egy több ezer éves kultúra eltűnéséről, elsősorban a Közel-Kelet és Afrika országaiban. Ezért ő mint külügyi főképviselő és európai bizottsági alelnök – tette hozzá – határozottabb cselekvési program végrehajtásában érdekelt.

Hölvényi György bemutatta a néppárti frakciónak a párbeszéd terén szerzett mintegy húszéves tapasztalatát. Hangsúlyozta: a közel-keleti helyzetet nem lehet csupán vallási ügyként kezelni, hiszen az egyértelműen emberi jogi kérdés is. Mogherini elmondta, hogy különösen veszélyesnek tartja a mai világban a vallásossággal történő visszaélést, annak gátlástalan felhasználását politikai célokra.

A megbeszélésen részt vett Rachida Dati néppárti EP-képviselő, korábbi francia igazságügyi miniszter is, aki jelezte: elvárja, hogy az unió világos stratégiát valósítson meg az olyan kihívások kezelésére, mint a terrorizmus elleni harc vagy az ősi kulturális örökség védelme a válságövezetekben. Lorenzo Cesa olasz néppárti képviselő elengedhetetlennek nevezte, hogy az unió a vallásközi párbeszéd témakörét az európai külpolitikai cselekvés részévé tegye.

Kép: UNHCR

Forrás: Magyar Kurír