A külföld ne avatkozzon az iraki válságba – kéri a katolikus főpap
A külföld maradjon távol!

A külföld ne avatkozzon az iraki válságba – kéri a katolikus főpap

Nem szabad, hogy nemzetközi beavatkozásra kerüljön sor Irakban – mondta Bagdad érseke.
Jean Sleiman szerint elsősorban az iraki vezetőknek kell együttműködniük abban, hogy rendezzék a helyzetet. Az egyetértés szükséges ahhoz, hogy az idegen szélsőségesekből álló Isis (Islamic State of Iraq and Syria – Iraki és Szír Iszlám Állam) hatékony ellenállással találkozzon. A szervezet eddig is több katonai hatalomátvételt vitt végzet Irak nagyvárosaiban, többek közt Moszulban is.
Az érsek a fővárosból mondta mindezt, ahonnan az emberek tömegével menekülnek, rettegve az iszlamisták vérengzésétől. A moszlim félkatonai szervezet egyre közelebb kerül Bagdadhoz.
„A krízisre adott válasz nem lehet a nemzetek közösségének beavatkozása. Elsősorban a közös jóra kell gondolni, nem pedig az önző érdekekre. Mindenekelőtt a békére kell összpontosítani!”
A főpap aggodalmának adott hangot a közeljövőt illetően. Elmondta, a hadsereg biztosan ellenáll majd, de félő, hogy nem lesz elég ereje megtörni az Isis lendületét.
A válság jeleit mutatja a latin és káldeai rítusú katolikusok vallási életén egyaránt. Csökken a templomba járók száma, az emberek félnek. A távozni szándékozók helyzete ijesztő, hiszen az utakat lezárták, csupán repülővel lehet a várost elhagyni. Ez azt jelenti, hogy csupán a fizetőképes személyek és családok képesek elmenekülni. A járatok helyeit természetesen előre lefoglalták. Maga Sleiman érsek még nem döntött, vajon távozik-e, vagy marad. Ez legyen az angyalaim gondja – mondta.

A catholicherald.co.uk alapján
Kép:catholicnewsagency.com