A „Laudato si” enciklika erősen hat a kormányok politikájára

A „Laudato si” enciklika erősen hat a kormányok politikájára

A pápa által meghirdetett Imanap a teremtett világért ökumenikus és ökológiai jelentősége, a „Laudato si” k. enciklika hatása a kormányok környezetvédelmi politikájára az alapvető témája az interjúnak, amelyet Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke adott a Vatikáni Rádiónak.
Már az enciklikában is látható volt az ökumenikus arculat.

A szeptember 1-jén megünneplésre kerülő Teremtett világ imanap kapcsán a vatikáni dikasztérium vezetője elmondta: ez a bejelentés nagy jelentőségű. Már az enciklikában is látható volt az ökumenikus arculat. A javaslat, hogy a Teremtett világ napját szeptemberben ünnepeljük, ahogy már az ortodox egyházban tartják, rámutat arra, hogy a két egyház gondolatai összhangban vannak. A valóság erősebb a gondolatoknál, ez is megjelenik ebben a pápai kezdeményezésben. Az enciklika számos ötletet, gondolatot felkínált, de a dátum megjelölése konkrét jelleget ad a javaslatoknak. Tehát nemcsak egyszerűen bemutatja azokat, hanem a megvalósítás vágyát is tükrözi.

Kis lépésekkel segíthetjük a teremtett világ védelmét.
A hívek ökológiai megtérését kéri Ferenc pápa az enciklikában és a Teremtett világ napját meghirdető levelében is. Ez a folytonosságot tükrözi a korábbi pápák által képviselt gondolatokkal. Először az ökológiai megtérést II. János Pál vetette fel. Az ökológiai megtérés arra ösztönöz, hogy ismerjük el a tényt: mindannyiunknak meg kell változnia és különböző formában hozzá kell járulnunk a világ megóvásához. Nehéznek tűnhet, de e kis kezdeményezéseken keresztül megmutathatjuk, hogy készek vagyunk apró elkötelezettségeket vállalni, amelyek ezt az irányváltást jelzik mindannyiunk részéről. Kis lépésekkel segíthetjük a teremtett világ védelmét.

A „Laudato si” k. enciklika hatalmas figyelmet nyert világ szinten.
A „Laudato si” k. enciklika hatalmas figyelmet nyert világ szinten. Arra a kérdésre, hogy a világ vezető politikusai hallgatnak-e majd a pápára Turkson bíboros így válaszolt: „már elkezdődött ez a folyamat”. Június 29-én egy szentszéki delegáció vezetőjeként New York-ban ennek szemtanúja volt a bíboros, amikor a klímaváltozás témáját vitatták meg. A felszólalások egymás után idézték Ferenc pápa enciklikáját. Bár a dokumentum nem kifejezetten a klímaváltozás, hanem a teremtett világ és az átfogó ökológia témájáról szól, a felszólalók abból a részből idéztek, amelyben a klímaváltozás kérdése kerül elő. Tehát a hatást már tapasztalhatjuk. A Pápai Tanács számos gratuláló levelet kap, amelyben köszönetet mondanak a Szentatyának az enciklika közzé tételéért. Nemcsak tudósoktól, hanem kormányok vezetőitől, tagjaitól is érkeznek ilyen sorok. Júliusban Párizsban Nicolas Hulot, a francia elnök tanácsadója szervezett egy rendezvényt környezetvédelmi kérdésekről. Hollande elnök nyitotta meg a konferenciát, amelyben hosszan idézett Ferenc pápa enciklikájából. Nem lehet kétségbe vonni tehát a kormányokra tett hatását.

Sokan és nagy érdeklődéssel követik a Szentatya beszédeit.
Turkson bíboros néhány napot Ghánában töltött, ahol az államfő az apostoli nunciuson keresztül küldött elismerő levelet az enciklika kapcsán. Nem kételkedhetünk tehát a kormányokra és a nemzetközi szervezetekre gyakorolt hatásáról. Obama elnök is a szén-dioxidot kibocsátó gázok csökkentésére irányuló terve bemutatásakor idézte a Laudato si k. dokumentumot. Ez is azt mutatja, hogy sokan és nagy érdeklődéssel követik a Szentatya beszédeit – hangsúlyozta Peter Turkson bíboros.

Kép: Turkson bíboros az olasz képviselőházban – ANSA

Forrás: Vatikáni Rádió