A menekültek egyre nagyobb része keresztény az olasz partoknál

A menekültek egyre nagyobb része keresztény az olasz partoknál

Az utóbbi öt évben 30 százalékkal megnőtt a keresztények részaránya a menekültek körében, akik az olasz tengerpartokon keresztül próbálnak bejutni az országba. Ez derül ki a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi segélyszervezet jelentéséből, melyet a Habeshia hírügynökségen keresztül ismertetett Mussie Zerai atya, eritreai pap. Az önkéntesek közreműködésével  működő hírügynökség 2006 óta működik, hogy segítse az Olaszországba érkező menekülteket.

Egyre több afrikai országból várható újabb menekültáradat

A Szükséget Szenvedő Egyház a vallásszabadságról szóló jelentése utolsó számában megerősítette, hogy „a vallási motivációjú üldözés legnagyobb mértékben a keresztényeket érinti. Elég csak a Szíriából érkező keresztények magas részarányára gondolni, hiszen innét érkezik Itáliába a legtöbb menekült” – hangsúlyozza Zerai atya. „Az iraki menekültek között is sok a keresztény, ellenben az Eritreából ide érkező migránsok döntő része keresztény. Sok keresztény testvérünk érkezik Afrikából, közöttük is nagy számban Nigériából, ahonnét a Boko Haram fundamentalista terroristái elől menekülnek. Félő, hogy az iszlám dzsihadista mozgalom terjedése miatt, egyre több afrikai országból várható újabb menekültáradat.

Mussie Zerai atya, eritreai pap maga is 1992-ben menekült el Eritreából, majd hamarosan ismertté vált a neve a letelepedési engedélyt kérő menekültek körében. Munkásságáért tavaly Nobel-békedíjra terjesztették fel.

Kép: Líbiából érkező menekültek Palermóban – ANSA

Forrás: Vatikáni Rádió