A milánói EXPO: népszerű a Szentszék pavilonja

A milánói EXPO: népszerű a Szentszék pavilonja

Elérte a 11 milliót a világkiállítás látogatóinak száma. Augusztusban váratlan és jelentős növekedést regisztráltak a belépések terén. A Szentszék pavilonja is nagy számú látogatóközönséget vonz, több mint 600 ezren tekintették meg eddig. Önkéntesek adnak tájékoztatást és biztosítanak vezetést a tárlaton az érdeklődőknek, akik Ferenc pápa szavaival távohatnak.

A józanság és a mélyreható üzenet jegyében épült a szentszéki pavilon

Számos etnikumú, nyelvű és öltözetű tömeg, családok és gyerekek sétálnak a világ különböző országait képviselő pavilonok között. Kitűnik közülük egy fehér-sárga színű, a Szentszéké, amely megújította jelenlétét a milánói világkiállításon a történelmi EXPO-k után, mint az 1958-as brüsszeli, az 1964-es New York-i és az 1970-es oszakai. A józanság és a mélyreható üzenet jegyében épült a konstrukció. Fényképek magyarázatokkal, egy csodálatos Rubens falikárpit, egy interaktív asztal és különböző videó-installációk hangjai vonják be a látogatót a kiállítás élményébe. Kívülről nehéz kitalálni, hogy mi várja majd belül az érdeklődőt. Két központi üzenete van a pavilonnak: „Nemcsak kenyérből” és „Mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma”.

A kiállítás a teremtett világ iránti tiszteletre felhívó üzenetre összpontosít

„Körbejárva a kiállítást az emberek a hitről szóló, e két mottó köré csoportosított művészeti élménnyel távoznak” – tájékoztat Filippo Magni, a szentszéki pavilon sajtófelelőse. A kenyér a föld megművelésére utal, a föld a természetre, a természet pedig a világra, az ökológiára. A kiállítás a teremtett világ iránti tiszteletre felhívó üzenetre összpontosít és közvetlenül utal Ferenc pápa „Laudato si” k. ökológiai enciklikájára. A látogatók a kijáratnál egy Ferenc pápa képet kapnak ajándékba, hagyhatnak adományt a pápa jótékonysági tevékenységére, amelyet a Jordániában felállított szíriai menekülttáborokra fordítanak. Továbbá négy nyelven – angolul, olaszul, spanyolul és franciául – felkínálják számukra a Szentatya enciklikáját. A nyomtatási költségekre is hagyhatnak hozzájárulást.

Kép: A Szentszék pavilonja a milánói EXPO-n

Forrás: Vatikáni Rádió