A négy lelkipásztor napja – Akik önmagukat feláldozva mentették a többi utast a süllyedő hajón

A négy lelkipásztor napja – Akik önmagukat feláldozva mentették a többi utast a süllyedő hajón

Február 3-a különleges ünnep az Egyesült Államokban: a négy lelkipásztor napja. Egy katolikus pap, egy rabbi és két protestáns lelkész süllyedt el a torpedótámadást szenvedett Dorchester teherhajóval, miközben folyamatos lelki támaszt és segítő kezet nyújtottak a többi szenvedőnek.

74 évvel ezelőtt egy náci tengeralattjáró süllyesztette el a Dorchester nevű amerikai katonai teherhajót az Atlanti-óceánon. 672 utas veszett oda; a túlélők utolsó képe a süllyedő hajóról, hogy a négy lelkipásztor: egy katolikus pap, egy rabbi és két protestáns lelkész egymásba kapaszkodva imádkozik.

A hajón 902 ember utazott, amikor nyolcvan mérföldre Grönlandtól torpedótámadás érte őket. Az utasok között volt John P. Washington katolikus pap, Alexander D. Goode rabbi, George L. Fox metodista és Clark V. Poling holland református lelkész. Hősisesen ápolták a sebesülteket, vigasztalták a halálra rémülteket; saját mentőmellényükről lemondtak, amikor kiderült, nem jut mindenkinek. Hálából az utókor könyvekben, dokumentumfilmekben, üvegablakokon és bélyegeken állított emléket a négy lelkésznek; 1988-ban pedig a Kongresszus február 3-át kinevezte a négy káplán napjának.

A túlélők beszámoltak róla, ahogy a tragikus éjszakán a négy lelkész imádkozott a haldoklókért, és bátorította azokat, akiknek még volt esélyük az életben maradásra. Egy szemtanú, William B. Bednar elmondta, az olajos vízben lebegett holttestek és törmelék között a torpedótámadás után. „Hallottam az embereket zokogni, könyörögni, imádkozni… És hallottam a lelkészeket, ahogy bátorítják őket. Az ő hangjuk volt az egyetlen, ami segített, hogy kitartsak.”

Amikor kiderült, hogy nincs több mentőmellény a raktárban, a lelkészek levették a sajátjukat, és odaadták négy rémült fiatalembernek. (…) Ahogy süllyedt egyre lejjebb a hajó, a roncsokba kapaszkodó túlélők látták a négy lelkészt, amint egymásba karolva állnak a fedélzeten, és még mindig imádkoznak.

Négy évvel ezelőtt, a szerencsétlenség hetvenedik évfordulóján a fegyveres erők érseke, Timothy P. Broglio szentmisét mutatott be a négy hős tiszteletére a Szent István-templomban, Kearnyben, ahol Washington atya utoljára szolgált. Emlékeztetett rá, a négy lelkipásztor nem úgy indult neki annak a végzetes napnak, hogy ma hősök lesznek – „már régóta másokért éltek, és meggyőződésük tette őket bátrakká.”

Forrás és fotó: Aleteia.org/ Magyar Kurír