A nyíregyházi Pro Musica Leánykar lépett fel a pozsonyi Szent Márton-dómban

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar lépett fel a pozsonyi Szent Márton-dómban

Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet idén „Több mint szomszéd” mottóval szervezte meg a magyar kulturális hetet a szlovák fővárosban. A nyírségi leánykar koncertjére június 5-én került sor a Szent Márton-dómban – közölte Molnár Tamás, a pozsonyi magyarok lelkipásztora.

Június 4. és 11. között zajlik a szlovák fővárosban a „Több mint szomszéd – Magyar kulturális hét Pozsonyban” rendezvénysorozat, Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében.

A nyíregyházi Pro Musica Leánykar a helyi Kodály Zoltán Általános Iskolában működő Cantemus gyermekkórusból alakult 1986-ban, az iskolai kórusból már kinőtt, de továbbra is ebben a közösségben énekelni vágyó diákok kívánságára.

A leánykar az elmúlt három évtizedben számos nemzetközi versenyen vett részt: elnyerte a kórusmuzsika európai nagydíját, a Bartók–Pásztory-díjat, a Magyar Örökség díjat, a BBC Ezüst Rózsa serlegét, illetve sok aranyéremmel, kórusolimpiai győzelemmel gyarapította a három karból álló „Cantemus család” elismeréseinek listáját.

A hangverseny, amelyen Szabó Dénes Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze vezényelt, a Kodály Zoltán-emlékév keretében valósult meg.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Szinek János/ Felvidék.ma