A pápa 2017. március 25-én Milánóba látogat

A pápa 2017. március 25-én Milánóba látogat

Szombaton kora délután tette közzé a Szentszéki Sajtóiroda, hogy Ferenc pápa 2017. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szombaton apostoli látogatást tesz a milánói egyházmegyében.

A világ egyik legnagyobb és legősibb egyházkerülete

A milánói főegyházmegye a világ egyik legnagyobb és legősibb egyházkerülete. A 2013-as hivatalos statisztikai adat szerint az érsekség 5 millió 451 ezer lakosából 4 millió 971 ezer a megkereszteltek száma, akik döntő mértékben római katolikusok. A metropólia érsekség jelenlegi főpásztora Angelo Scola bíboros, korábbi velencei pátriárka,  akit XVI. Benedek pápa nevezett ki milánói érsekké 2011. június 28-án.

A milánói püspökséget a hagyomány szerint Szent Barnabás apostol alapította 52-ben. Az érsekség legmeghatározóbb történelmi alakja és egyúttal a főegyházmegye fővédőszentje milánói Szent Ambrus, aki 374 és 397 között igazgatta az egykori császári székhely, Mediolanum hitéletét. Társvédőszentje Borromeo Szent Károly, aki 1560 és 1584 között, a tridenti zsinat után volt a város püspöke. A püspöki székesegyház a Szűz Mária születéséről nevezett katedrális, a világhírű milánói gótikus dóm. A Lombardiában fekvő milánói érsekséghez tartoznak a következő szuffragáns egyházmegyék: Bergamo,  Brescia, Como, Crema, Cremona, Lodi, Mantova, Pavia,Vigevano.

Az érsekség területén 1108 plébánia működik, ezek 73 esperesi kerülethez tartoznak és hét lelkipásztori zónát alkotnak.

Máig létezik az önálló egyházi szertartása, a híres ambroziánus liturgia

Nagysága és történelmi múltja mellett, de bizonyára ezekkel összefüggésben, a milánói érsekség legfontosabb jellegzetessége a máig is létező önálló egyházi szertartása, a híres ambroziánus liturgia, melynek jegyében önálló lektionáriumot, szentmise olvasmányos könyvet, önálló misekönyvet és önálló kalendáriumot használnak, melyek kisebb-nagyobb részben eltérnek a római liturgiától. Például a Miatyánk imádságot a milánói hívek az ambroziánus liturgiában a szentmise igei és áldozati része között imádkozzák. Az utóbbi időben Boldog VI. Pál pápa mint Giovanni Battista Montini bíboros állt az érsekség élén, majd később hosszú időn keresztül Carlo Maria Martini jezsuita bíboros fogta össze a hatalmas egyházmegyét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA