A pápa a héber nyelvű katolikusokhoz: legyetek a párbeszéd és a béke eszközei

A pápa a héber nyelvű katolikusokhoz: legyetek a párbeszéd és a béke eszközei

Ferenc pápa jókívánságait küldte a Szent Jakab Művek alapítása 60. évfordulójára, amely egységbe fogja az izraeli területen élő héber nyelvű katolikusokat. A Szentatya üzenetében emlékeztet arra a számtalan isteni kegyelemre, amelyet az évek során ez a közösség kapott. Imádkozik, hogy a héber nyelvű hívek megújulást nyerjenek az Evangéliumról szóló örömteli tanúságtételük által, amelyet nemcsak szavakkal, hanem elsősorban az Isten jelenlététől átalakított élettel hirdetnek (Evangelii gaudium, 259). Ezáltal nemcsak megerősödik a Szent Jakab helynökség közössége, hanem a párbeszéd és a béke egyre hatékonyabb eszközévé is válik a társadalomban és Krisztus szeretetének jele lesz a legjobban rászorulók számára.

Az a hivatásunk, hogy erősen szóljunk a békéről, az igazságosságról, a kiengesztelődésről az arab és az izraeli világban

A Szent Jakab Művek felelőse, P. David Neuhaus jezsuita elküldte Ferenc pápának a lelkipásztori levél másolatát, amelyet az alkalomra írt. Ebben hangsúlyozza a zsidó-keresztény közösség újjáépítésének fontosságát Izrael Államban. A feszültségekkel és konfliktusokkal teli helyzetben a héber nyelvű katolikusok a párbeszéd és a kiengesztelődés hídjai akarnak lenni zsidók és palesztinok között. „Arra kaptunk meghívást, hogy egységes egyház legyünk. Az a hivatásunk, hogy erősen szóljunk a békéről, az igazságosságról, a kiengesztelődésről az arab és az izraeli világban. Nem könnyű, mert sokan vannak, akik erőszakot, háborút akarnak és nem gondolnak a kiengesztelődésre. Nekünk, akik beszélünk héberül, tanúságot kell tennünk a zsidó társadalomnak: a zsidókkal és a zsidókért kell élnünk Krisztus tanítványaiként, akik világosan hirdetik a békét, az igazságosságot, a kiengesztelődést, mert nincs más út. Ezt mély szeretetközösségben kell tennünk arab keresztény testvéreinkkel, akik ugyanezt mondják és teszik a palesztin társadalomban, az arab világban.”

Kép: P. David Neuhaus jezsuita

Forrás: Vatikáni Rádió