A pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljainak körében ünnepelte születésnapját

A pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljainak körében ünnepelte születésnapját

Járjatok a jóság, a megbocsátás, a béke és a szolidaritás útján! Utasítsátok el a rosszat, a bosszút, a háborút és az önzést! Segítsétek a migránsok befogadását! – Ferenc pápa erre buzdította az Olasz Katolikus Akció mintegy hatvan fiatal tagját, akiket a Vatikánban fogadott december 17-én.

A gyerekek örömmel köszöntötték a pápát 79. születésnapján, és tortával kedveskedtek neki. Kórusban énekelték: „Auguri, Papa Francesco!” („Isten éltesse, Ferenc pápa!”)

Ferenc pápa mosolyogva, derűsen beszélgetett a gyerekekkel, akik különleges helyet foglalnak el szívében. Utalva a Katolikus Akció képzési programjának mottójára: „Úton Feléd”, a pápa megállapította: „Valóban mindannyian az Úr felé tartunk – de sokan nem gondolnak erre! Mit is jelent az, hogy úton vagyunk az Úrhoz? Azt jelenti, hogy a jó útját járjuk, és nem a rosszét. Hogy a megbocsátás útját választjuk a bosszú útja helyett; a béke útját, és nem a háborúét; a szolidaritás útját, nem pedig az önzését.” Ezzel kapcsolatban a Szentatya megdicsérte a fiatalokat, amiért az agrigentói (Szicília – a szerk.) egyházmegyében egy projekttel segítik a migránsokat. Ferenc pápa így fogalmazott: „Az Úr áldja meg ennek a közösségnek a munkáját, akik példás módon fogadják be a nagy reményekkel, de épp oly sok sebbel és szükséggel érkező testvéreinket, akik békét és kenyeret keresnek.” A szerdai általános audiencián bemutattak a pápának egy öthónapos kisgyermeket, aki a Szicíliai-szorosban született egy csónakon. „Sok ilyen van, sok gyermeknek sikerül átjönnie, másoknak nem. Jó dolog, amit tesztek ezekért az emberekért, köszönet érte” – mondta a pápa az olasz fiataloknak.

A lemondás, a másokkal való osztozás szépségéről is szólt a Szentatya: „Felteszek nektek egy kérdést, de ti válaszoljatok, ne a felnőttek! Ha van két cukorkád, és melletted áll a barátod vagy barátnőd, akinek nincs, mit teszel?” Egy kisfiú erre így felelt: „Adok belőle!” – „Adsz belőle! És ha neked van egy cukorkád, és neki egy se?” – kérdezte újra a Szentatya. „Elfelezzük!” – válaszolta egy kisgyerek. – „Feleztek…  – nevetett a pápa. – Jól van, csak így tovább!”

Ferenc pápa végül áldott és boldog karácsonyt kívánt az Olasz Katolikus Akció tagjainak, az Úr áldását és a Szűzanya oltalmát kérve számukra. „Kérlek titeket, ne feledkezzetek el imádkozni értem” – tette hozzá, majd együtt elimádkozták az Üdvözlégyet.

Forrás: Magyar Kurír

Kép: Magyar Kurír