A pápa az őslakosok jogait védő Ruiz püspök sírjánál imádkozott

A pápa az őslakosok jogait védő Ruiz püspök sírjánál imádkozott

A Mexikó legszegényebb és indiánok által lakott Chiapas államába tett egynapos látogatása során, az őslakosokkal elköltött ebédet követően február 15-én, hétfőn koradélután Ferenc pápa ellátogatott San Cristóbal de Las Casas település székesegyházába. Itt idősek és betegek egy csoportjával találkozott, akiket megáldott. A templom egyik kápolnájában lerótta kegyeletét Szűz Mária kegyképe előtt, egy virágcsokrot is elhelyezve tiszteletére.

A pápa komoly, jelképes értékű gesztust hajtott végre

A pápa komoly, jelképes értékű gesztust hajtott végre azzal, hogy imádkozott a 2011-ben elhunyt Samuel Ruiz Garcia helyi püspök sírjánál, aki Mexikó legszegényebbjeit szolgálta és beolvasztotta az őslakosok szokásait a katolikus szertartásokba. Úgy is tekintenek rá, mint a chiapas-i őslakos egyház megalapítójára. Ruiz Garcia püspök nagy védelmezője volt a mexikói és a latin-amerikai őslakos népesség jogainak. Tevékenységét ellentmondásosnak ítélte a mexikói egyházi hierarchia és a Vatikán is. Az indiánok püspökének tekintették a hívek. A főpásztor arról is ismert, hogy közvetítőként szolgált Chiapas-ban a Zapatista Nemzeti Felszabadítási Hadsereg és a mexikói szövetségi kormány között.

Megtérítette az indiánokat a keresztény tanításra, akik által megtért az Evangéliumhoz

Samuel Ruiz Garcia 1924-ben született Mexikóban. Pappá szentelése után a római Pápai Gergely Egyetemen tanult. 35 évesen XXIII. János pápa püspökké nevezte ki a San Cristóbal de Las Casas egyházmegyébe. Az addig konzervatív szemléletű Ruiz ekkor szembe találta magát a szegénységgel és a helyi őslakosság gazdasági, társadalmi, egyházi kirekesztésével. Ez a szegények melletti kiállásra, előtérbe helyezésükre késztette, amelyet a II. Vatikáni Zsinat is előmozdított. „Megtérítette az indiánokat a keresztény tanításra, akik által megtért az Evangéliumhoz” – mondta róla P. Alfredo Zepeda, az őslakosok pasztorációjában elkötelezett jezsuita, a püspök életének nagy ismerője. „Misszionáriusból vált tanítvánnyá.”

A felszabadítási teológiához való közeledése nem váltott ki szimpátiát a Vatikánban

A felszabadítási teológiához való közeledése nem váltott ki szimpátiát a Vatikánban, ahogy az egyházmegyéjében elsősorban őslakosokból kinevezett állandó diakonátus megnövelése sem. Kritikusai szerint ez egyfajta alternatív papság létrehozása volt, akik nős férfiakból álltak. II. János Pál azonban nem mozdította el egyházmegyéje éléről. A „Popoli” olasz újságnak adott interjújában 2000-ben elmondta, hogy az akkor még Ratzinger bíboros, aki nagyon kritikusan szemlélte az „indián teológiát”, egy beszélgetésben megvallotta, hogy megértett dolgokat, amelyeket korábban nem értett.

Ma meglepő azt látni, hogy az őslakos népek újra főszereplőkké válnak az amerikai kontinensen

1998-ban a „30Giorni” olasz katolikus folyóiratnak adott interjújában Ruiz püspök kiemelte: „Ma meglepő azt látni, hogy az őslakos népek újra főszereplőkké válnak az amerikai kontinensen Alaszkától Patagóniáig. A történelemben általában a nagy migrációs hullámok magukba olvasztották az őslakos etnikai csoportokat rövid idő alatt. Itt azonban eltelt 500 év és az indiánok azt mondják: mi még mindig itt vagyunk. Nem az elutasítás tónusával hangsúlyozzák ezt, hanem mint pozitívum. Ebben áll a Zapatista és más fegyveres felkelések közötti különbség. A zapatistáknak sosem volt az a célkitűzése, hogy fegyver által megragadják a hatalmat. Sosem fordultak felhívással a mexikói néphez, hogy lázadjon fel és sosem támadták meg a civil lakosságot. Csak azt kérték, hogy változzanak meg a dolgok, és mindig megjelölték a civil társadalomban ennek a változásnak a tárgyát.”

Az emberi jogok védelmében végzett tevékenysége miatt Ruiz püspök számos elismerést és kitüntetést kapott

Az emberi jogok védelmében végzett tevékenysége miatt Ruiz püspök számos elismerést és kitüntetést kapott, jelölték Nobel-békedíjra is. Többször fenyegetéseknek és támadásoknak is ki volt téve. 75 éves korában visszavonult, Queretaróba költözött és felhagyott tevékenységével, hogy tiszteletben tartsa utóda, Felipe Arizmendi püspök pasztorális munkáját.

Ferenc pápa hétfőn este visszatért Mexikóvárosba. Kedden délelőtt Morelia városába látogatott, amely Mexikó középső részén, a kábítószerbandáktól sújtott Michoacan államban található. Szentmisét mutat be a papok, a szerzetesek és a szerzetesnők, valamint a szeminaristák számára, majd megtekinti a székesegyházat. Délután a város stadionjában találkozik a fiatalokkal. Este visszatér a mexikói fővárosba.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió