A pápa egy súlyosan beteg gyermekkel találkozott
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

A pápa egy súlyosan beteg gyermekkel találkozott

Ferenc pápa március 30-án délután a Szent Márta-házban magánaudiencián fogadta a kis Ignazio Fuccit és családját. A nyolc éves kisgyerek egy rendkívül ritka betegséggel küzd, amelyből mindössze negyven esetet tartanak nyilván a világon.

Ignazio az első kisgyermek, aki Olaszországban aláveti magát a csontvelő-átültetésnek, amelyet édesanyja adományoz neki. 2014 októbere óta a Bernadett Ház (Casa Bernadette) ad otthont a családnak. Az Unitalsi olasz katolikus jótékonysági szervezet gyermekprojektjének intézményéről van szó, amelyet ingyen ajánlanak fel olyan családok részére, akiknek gyerekeit a római Bambino Gesù (Gyermek Jézus) gyermekkórházban ápolják. A pápai audiencián jelen volt Emanuele Trancalini, a római Unitalsi elnöke, a gyermekprojekt országos igazgatója is, aki a Vatikáni Rádió olasz műsorának nyilatkozott a találkozóról.

„Nagyon megható pillanat volt. Egy olyan családot kell elképzelni, amelyik évek óta szenved, és már lemondani készül a kisfiú életéről, amikor egyszeriben a Szentatya előtt találják magukat, aki meghallgatja őket. Igazán nagyon megható és gyöngéd pillanat volt. A pápa szeretettel szólt az Unitalsi munkájáról, amit a befogadó központokban végeznek. Ferenc személyesen úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha az emberek tudnák, mennyire örül, és milyen nagy hatással van rá az odaadás, amivel a gyengébb és beteg személyeket segíti ez a katolikus szervezet” mondta el Emanuele Trancalini.

Ferenc pápa nemrég egy gyermeki kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ha csodát tehetne, akkor minden gyermeket meggyógyítana. A szenvedést megmagyarázni lehetetlen, csupán a hit szemével nézve lehet elfogadni egy súlyosan beteg gyermek szenvedését. Saját bevallása szerint gyakran fölteszi magának a kérdést: miért ez a szenvedés? Ez a fajta nagy figyelem a szenvedés iránt megmutatkozott most a beteg kisfiúval történt találkozón is. A család bűntudattal megvallotta a Szentatyának, hogy volt egy időszak, amikor haragudtak Istenre a kialakult helyzet miatt. A pápa nagyon gyengéden igyekezett megnyugtatni őket. Azt mondta, hogy a lelkifurdalásukat alakítsák imádsággá, és kérjenek erőt és bátorságot. A tiszta gyöngédség pillanatai voltak ezek. A családra nagy hatással volt, hogy találkozhattak a pápával, és hogy a Szentatya őszinte érdeklődéssel hallgatta meg őket. Ez bátorítást és erőt adott nekik. Ez a találkozás bizonyos értelemben az irgalmasság szentévének nagy jelei közé sorolható – fogalmazott az olasz katolikus jótékonysági szervezet elnöke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió