A pápa fogadta a belga királyi párt

A pápa fogadta a belga királyi párt

A Szentatya hétfőn délelőtt az Apostoli Palotában fogadta Fülöp belga királyt és Matild királynét. Ezt követően a királyi pár találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélések során a felek kiemelték a Belgium és a Szentszék közötti jó kétoldalú kapcsolatokat. Foglalkoztak a közös érdeklődésre számot tevő kérdésekkel, mint a társadalmi kohézió, a fiatalok nevelése, az elvándorlás jelensége és a kultúra illetve a vallásközi párbeszéd jelentősége.

Áttekintették továbbá a nemzetközi problémákat, kiemelt figyelmet szentelve az európai kontinens jövőbeli kilátásaira – tájékoztat a szentszéki közlemény.

A pápa és a belga királyi pár találkozója közel 20 percig tartott. A királyi méltóságokat a pápa jelenlétében megillető fehér ruhába öltözött Matild királyné lábtörése miatt tolószéken érkezett egy közelmúltbeli baleset következtében.

A belga király egy művészi kerámia jászlat ajándékozott a pápának a Szent Család tagjai, a napkeleti bölcsek, két tehén és egy szamár figuráival együtt. A királyi családot ábrázoló bekeretezett fényképet is átadtak a Szentatyának. A királyi pár gyermekeik nélkül érkezett a Vatikánba 12 személy kíséretében, köztük a belga külügyminiszterrel.

A Szentatya pápai érmeket ajándékozott és az Evangelii gaudium k. apostoli buzdításának egy példányát adta a belga küldöttség tagjainak. A belga királyi pár első hivatalos látogatását tette Ferenc pápánál a Vatikánban. A találkozóra decemberben került volna sor, de Fabiola volt királyné halála miatt elhalasztották az audienciát.

Forrás: Vatikáni Rádió