A pápa fogadta III. Mar Gewargis asszír pátriárkát

A pápa fogadta III. Mar Gewargis asszír pátriárkát

Vessenek véget a szörnyű erőszaknak Szíriában és Irakban, ahol olyan konfliktus tanúi vagyunk, amelyet semmilyen indok nem igazolhat vagy tesz megengedhetővé. Ezekben az országokban keresztény testvéreink és mások is mindennapi szenvedésnek vannak kitéve. Így fogalmazott Ferenc pápa a vatikáni találkozón, amely során fogadta III. Mar Gerwargis katholikoszt, a keleti asszír egyház (teljes hivatalos neve: szent apostoli katolikus asszír keleti egyház), más néven nesztoriánus egyház pátriárkáját. A Szentatya imádkozott a katolikusok és az asszírok közötti teljes szeretetközösségért. Arra buzdított, hogy újítsuk meg az evangelizálás „közös emlékezetét”.

A pápa kérte a béke ajándékát a Közel-Kelet számára

A pápa kérte a béke ajándékát a Közel-Kelet számára, a sok fájdalom felszámolását, a keresztények közötti szeretetközösség felé vezető út folytatását. Az asszír pátriárkával való találkozó magán megbeszéléssel kezdődött, majd bemutatták a vatikáni és az asszír küldöttség tagjait. Az ajándékok cseréje és a közös fotó után az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában egy rövid imára is sor került. Le vagyunk sújtva – fogalmazott a pápa a szíriai és iraki helyzet kapcsán.

A keresztények keresztutat járnak

Mindennap látjuk, hogy a keresztények keresztutat járnak szelídséggel követve Jézust, aki keresztjével kiengesztelt minket. Olyan modellek ezek, amelyek minden körülmény között arra buzdítanak minket, hogy maradjunk az Úrral, öleljük át keresztjét, bízzunk Benne, mert Krisztus jelenléte arra hív bennünket még a balszerencse idején is, hogy ne fáradjunk bele megélni a szeretetre, a kiengesztelődésre és a megbocsátásra hívó üzenetét.

Szoros testvéri kapcsolatok

A pápa szólt a szoros testvéri kapcsolatokról is, amelyek a katolikus egyház és a keleti asszír egyház között fennállnak. Ezeket továbberősíti a pátriárka nagyra értékelt látogatása. Számos jelentős lépésre már sor került – emlékeztetett Ferenc pápa. Utalt a történelmi pillanatra 1994-ben, amikor közös krisztológiai nyilatkozatot írt alá IV. Mar Dinkha és Szent II. János Pál. Ez lehetővé tette, hogy a Megtestesülés misztériumába vetett hitünket megvalljuk és megnyitotta az utat a teljes szeretetközösség felé vezető zarándoklatunk előtt. A Szentatya megerősítette a katolikus egyház elkötelezettségét annak érdekében, hogy a párbeszéd tovább haladjon előre. A jövőben ez hozzájárulhat a teljes harmónia helyreállításához közösségeink javára, amelyek már egyébként is szoros kapcsolatban élnek.

Működjünk együtt a szeretetben

A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a két egyház közötti teológiai párbeszéd közös bizottsága segíthet egyengetni az utat a visszaállított teljes egyházi szeretetközösség felé. Addig is lehetőségünk van gyors léptekkel előre haladni, növekedve a kölcsönös megismerésben és tanúságot téve közösen az Evangéliumról. Közelségünk legyen az egység kovásza. Működjünk együtt a szeretetben, hogy ez jelölje ki az utat. A pápa továbbá közös imára hívott egymásért. Minden idők szentjei és vértanúi, a nagy evangelizátorok buzdítanak és kísérnek el affelé, hogy a szeretetközösség és a tanúságtétel termékeny útjait nyissuk meg.

Növelni kell a testvéri együttműködést

Az asszír katholikosz beszédében szintén utalt az 1991-es találkozóra II. János Pál pápával, amikor már érezni lehetett a háború előszelét Irakban. Ma egy másik konfliktus miatt nők, gyermekek, idősek hagyták el otthonaikat egy biztonságosabb élet keresése érdekében. Az iraki és szíriai keresztény kitelepített és a hitükért életükkel fizető személyek nevében a pátriárka kitartó imákat kért, hogy véget érjen a fájdalom és az üldöztetés. Növelni kell a testvéri együttműködést komoly eszmecserék és alapos tanulmányok által, amelyek rávilágítanak a közel-keleti keresztények jelenlegi dilemmájára. Ennek érdekében III. Mar Gewargis javasolta egy nemzetközi találkozó megszervezését az apostoli egyházak pátriárkáinak és prímásainak részvételével. A tanácskozás célja az lenne, hogy tanulmányozzák és megértsék, hogy miért születnek hasonló tragédiák a közel-keleti régióban. Ezeknek az országoknak a lakói a vallási vezetőkbe vetik reményüket, hogy megmentsék őket a jelenlegi szörnyű körülményektől abban a meggyőződésben, hogy bármit kérünk is, azt megkapjuk – fogalmazott III. Mar Gewargis katholikosz, a keleti asszír egyház pátriárkája.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA