A pápa kinevezte a legsúlyosabb bűnökkel foglalkozó vatikáni szerv tagjait

A pápa kinevezte a legsúlyosabb bűnökkel foglalkozó vatikáni szerv tagjait

A Hittani Kongregáció keretén belül novemberben létrehozott testület tagjairól hozott rendelkezést Ferenc pápa január 21-én. A testület feladata az egyházi személyek részéről elkövetett ún. súlyos bűncselekmények (delicta graviora) kivizsgálása. Ezek közé tartoznak a hit elleni bűnök, illetve a kiskorúak elleni szexuális visszaélés is.

A testület elnöke Charles J. Scicluna c. püspök.

A testület bíboros tagjai: Zenon Grocholewski, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusa; Attilio Nicora, az Assisi Szent Ferenc és Angyalos Boldogasszony Bazilika legátusa; Francesco Coccopalmerio, a Törvényszövegek Értelmezése Pápai Tanács elnöke; Giuseppe Versaldi, a Szentszék Gazdasági Ügyei Prefektúrájának elnöke.

A testület tagjai között találjuk még az argentin José Luis Mollaghan rosario-i nyugalmazott érseket és Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru címzetes püspököt, a Törvényszövegek Értelmezése Pápai Tanácsa titkárát.

Munkájukkal segítik továbbá a legsúlyosabb egyházi bűncselekményeket vizsgáló testület működését: Julián Herranz bíboros, a Törvényszövegek Értelmezése Pápai Tanács nyugalmazott elnöke; Giorgio Corbellini c. püspök, az Apostoli Szentszék Munkaügyi Hivatalának, illetve a Római Kúria Fegyelmi Bizottságának elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió