A pápa magánkihallgatáson fogadta Hollande francia elnököt

A pápa magánkihallgatáson fogadta Hollande francia elnököt

Ferenc pápa augusztus 17-én, szerdán délután kihallgatáson fogadta François Hollande francia elnököt, aki köszönetét fejezte ki a Szentatyának a Franciaországot sújtó merényletek után mondott együttérző szavaiért.

Greg Burke, a Szentszék sajtóterme igazgatójának tájékoztatása szerint Hollande elnök 16.45 perckor érkezett a Vatikánba, ahol a Pápai Ház prefektusa, Georg Gänswein érsek fogadta. A mintegy 40 percig tartó magánkihallgatásra a VI. Pál terem irodájában került sor tolmács jelenlétében.

Hollande elnököt többek között elkísérte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter, valamint Philippe Zeller, Franciaország szentszéki nagykövete. A francia elnök egy, a francia címerrel ellátott sèvres-i porcelánnal ajándékozta meg a pápát, aki egy bronz szoborral, valamint a Laudato si’ enciklika, továbbá az Amoris laetitia és az Evangelii gaudium apostoli buzdítások egy-egy példányával viszonozta az ajándékot. A Szentatya által ajándékozott szobor, Daniela Fusco művész alkotása Izajás próféta szavait ábrázolja: „Akkor a sivatag gyümölcstermő kert lesz, a kert meg olyan, mint az erdő”. A sajtóterem igazgatójának értelmezése szerint az alkotás, ami egy levelekkel és gyümölcsökkel borított száraz, tövises ágat ábrázol, az önzésből az együttműködéshez, a háborúból a békéhez vezető utat jelképezi.

A pápai kihallgatást követően, ahogy ez államfők esetében szokás, annak ellenére, hogy ebben az esetben nem hivatalos jellegű látogatásról volt szó, Hollande elnök találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral.

A magánkihallgatást megelőzően Hollande elnök az Örök Város történelmi központjában felkereste a Franciák Szent Lajos templomát, ahol válaszolt néhány újságíró kérdésére. Többek között felidézte Jacques Hamel atya tragikus meggyilkolását, amelyet július 28-án két magrebi származású francia terrorista követett el a normandiai Saint-Étienne du-Rouvray plébániáján.

Hollande: meg kell valósítani a kiengesztelődést

“A pápa, Hamel atya meggyilkolásának rettenetes megpróbáltatása és a nizzai merénylet után nagyjelentőségű, vigasztaló szavakat mondott. Az egyházi felelősök megnyilvánulásai is nagyon fontosak voltak ebben az időszakban, mert hozzájárultak, hogy emlékeztessenek Franciaország egységére és összetartására, a kiengesztelődésre, amelyet meg kell valósítanunk és az egész világ Franciaországgal való szolidaritására, amely terrorista merényletek áldozata volt”.

A keleti keresztények hozzájárulnak Közel-Kelet egyensúlyához

A francia államfő érintette azokat a kérdéseket, amelyek a keleti keresztényekre vonatkoznak. “A keleti keresztények védelmezői közé tartozunk és a pápa jól tudja, hogy a keleti keresztények hozzájárulnak a térség egyensúlyához. A közel-keleti helyzetre, a menekültválságra világos világnézettel kell válaszolni, nem pedig félelemmel, amelyet manipulálnak”.

Az Elysée-palota vezetője rámutatott: a laicitás kiengesztelő üzenet

Hollande elnök emlékeztetett Hamel atya brutális meggyilkolására: “A francia katolikusokat nagyon megviselte ez a merénylet, amely egész Franciaországot sújtotta. Amikor egy templomot ér csapás, amikor egy papot megölnek, akkor az egész Köztársaságot meggyalázzák. A Köztársaságnak pedig minden vallást védelmeznie kell, biztosítania kell mindenkinek a szabadságot ahhoz, hogy higgyen, vagy ne higgyen. Ezért a laicitás üzenete nem sebez, hanem egységet teremthet és kiengesztelhet” – fejtette ki Hollande elnök újságírók kérdéseire válaszolva.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA