A pápa névnapja: Szent Györgyhöz hasonlóan küzd a jóért a rossz ellen

A pápa névnapja: Szent Györgyhöz hasonlóan küzd a jóért a rossz ellen

Az egyház április 23-án emlékezik meg Szent Györgyről, s ez a nap különösen fontos a hívek szívében, mert egyben a pápa, Jorge Mario Bergoglio névnapja is. Ebből az alkalomból a Vatikáni Rádió olasz műsora interjút készített a pápai szertartásmesterrel, Guillermo Karcher argentin prelátussal, aki Ferenc pápa egyik legközelebbi munkatársa, és akihez már több, mint húsz éves ismeretség fűzi.

Modern Szent György

Az argentin pap elmondta, hogy egyfajta modern Szent Györgynek látja a pápát, aki elszántan küzd a rossz erői ellen, és mindezt keresztény lelkülettel teszi. Krisztus az, aki személyében elhinti a jót, hogy küzdjön a rossz ellen. Ezzel példát mutat, mint ahogy már Buenos Airesben is tette, ugyanazzal az egyszerűséggel, amely őt jellemzi, de amely olyannyira erős és fontos ebben a pillanatban a világ számára, amikor a jó jelenlétére van szükség.

Jorge atya, szeretünk téged!

Argentínában még bíboros korában is úgy mutatkozott be, mint Jorge atya. Most, pápaként is nagyon erős a lelkipásztori dimenzió számára, annál is inkább, mert jezsuita, tehát továbbra is atya. Karcher prelátus elmondta, milyen megható, amikor szerdánként az audienciára argentin zarándokok érkeznek a nekik fenntartott szektorba, és sokan Jorge atyának hívják őt. Ilyenkor kézzel fogható az a családias, baráti kapcsolat, amelyet ő Buenos Airesben kiépített, amikor a város utcáit járta, és fölkereste a legszegényebb negyedeket. Látszik, hogy az emberek ma is közel érzik magukhoz a pápát, aki ennek örül és egy mosollyal, egy öleléssel, egy atyai tekintettel viszonozza a szívből jövő köszöntést.

Lelki erő és derű az egyház küldetésében

Ha valahol kritikát hall, nem veszi a lelkére. Nevet és azt mondja: „Jól van, jobb ez így, tudjuk, milyenek az emberek”. A lélek szabadsága és nagy benső erő jellemzik. A Lélektől fölkent ember ő, aki az egyház által rábízott küldetését végzi az egyház és a világ javára, s teszi mindezt lelki derűvel és biztonsággal – mondta a Vatikáni Rádiónak a pápai szertartásmester.

Az imádság embere: napi két óra ima és elmélkedés

A világot lenyűgözi Ferenc pápa közvetlensége, ugyanakkor tudjuk, hogy a Szentatya igazi lelki ember, aki elmélyed az imádságban. Karcher prelátus, aki testközelből látja nap, mint nap a pápát, megerősítette ezt: „Igen, olyan személy a Szentatya, akit erős lelkiség jellemez, az imádság embere, Isten embere ő”. Elég arra gondolnunk, hogy minden reggel két órát szentel felkelés után az imádságnak, az elmélkedésnek. A szertartásmesternek szembeötlő a különbség, ami a pápának a sekrestye illetve a szentmise előtti és utáni viselkedését illeti.

„A Szentatya szívesen és nagy szeretettel köszönti a papnövendékeket, a ministránsokat – ahogy ezt a Szent Péter-téren is látjuk. Amikor azonban magára ölti a liturgikus ruhát, megváltozik: a bazilikába, vagy a téren fölállított oltárhoz érkező pápát az imádság emberének látjuk, aki az eucharisztia ünneplésére, a szentmise bemutatására összpontosít. Ugyanez történik akkor, amikor a bazilika főhajójából kilépve mindenki éljenzi őt: „Éljen Francesco! Szeretünk téged!”, ő azonban a sekrestyébe tart. Mondjuk úgy, hogy egy zárójelet tesz. És ez példaértékű egy pap számára is, abban az értelemben, hogy mi (papok) a néppel vagyunk, de amikor Istennel kell lennünk, akkor Istennel vagyunk” – fejtette ki a Vatikáni Rádiónak az argentin prelátus.

II. János Pál és Ferenc pápa: Isten jelenléte a közös bennük

Szinte ugyanezekkel a szavakkal jellemezte Dziwisz bíboros II. János Pál pápát, akinek a titkára volt – jegyezte meg rádiónk munkatársa, mire Karcher prelátus így válaszolt: „Igen, II. János Pálról is tanúságot tehetek, mert őt is segítettem annak idején szertartásmesterként! Ami közös bennük, az Istennek ez a jelenléte, amely a megfelelő pillanatban fölerősödik”.

Jókívánság névnapjára: küzdjön tovább a jóért, legyen önmaga

Guillermo Karcher argentin prelátus Bergoglio pápa mellett állt megválasztása estéjén, és ő tartotta neki a mikrofont, amikor első ízben beszélt az Urbi et Orbi áldás osztásakor. Arra a kérdésre, hogy mit kíván neki névnapja alkalmából, így válaszolt:

„Azt, hogy továbbra is legyen önmaga, a rá jellemző következetességgel és világossággal. Hogy így folytassa tovább, mert nagyon jó, amit tesz. Azt kívánom, hogy Szent György oltalmazza, és folytassa a jóért való küzdelmét, a jót hintve maga körül, ahogy már most is teszi”.

Forrás: Vatikáni Rádió