A pápa szerepe a kolumbiai béke folyamatban

A pápa szerepe a kolumbiai béke folyamatban

A kolumbiai püspöki konferencia elnöke Luis Castro Quiroga érsek szerint megvalósítható lehetőség a találkozó létrehozása Ferenc pápa és a baloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselői között Kubában, apostoli látogatása során. Az érsek vezeti a püspöki küldöttséget, amely a kubai fővárosban találkozott a FARC képviselőivel. A pápa és a gerilla szervezet találkozóját illetően hangsúlyozta az ANSA hírügynökségnek, hogy nem a kolumbiai püspöki konferenciától függ, hanem a kubai kormánytól és a helyi egyháztól.

A pápát tájékoztatják a Havannában folyó tárgyalásokról

Az érsek kiemelte, hogy a pápát tájékoztatják a folyamatban levő tárgyalásokról, amelyeket a kolumbiai béke érdekében folytatnak. A FARC képviselőivel beszéltek arról, hogy miként lehetne megvalósítani Ferenc pápa vágyát és segítséget nyújtani a béke megteremtése érdekében, hogy konkrétan megvalósuljon. „Mindenki pozitívan látja a pápa részvételét ebben a folyamatban” – állapította meg Castro Quiroga érsek. „Ez egy jó javaslat, amelyben nincs szükség a közvetítésre a kolumbiai püspöki konferencia részéről a pápa és a FARC között.”

A FARC érdeke, hogy találkozzon a pápával

Ivan Marquez, a FARC képviselője megerősítette, hogy érdeklődnek és igényt tartanának egy találkozóra a pápával. „Szívből szeretnénk üdvözölni Ferenc pápát. Reméljük, hogy megadja nekünk ezt a lehetőséget. Nagyon pozitívan állunk a béke folyamathoz, szeretnénk elősegíteni azt, különösen is a katolikus világ támogatásával. Az egyház ajánlja fel tapasztalatát a végső egyezmény eléréséhez” – nyilatkozta Marquez. A kolumbiai püspöki konferencia delegációjával folytatott találkozóról elmondta, hogy „minden témáról szó volt. Szükség van a teljes igazságra, az igazságosságra és a jóvátételre. A kétoldalú és végleges tűzszünetről is beszéltek. Végül pedig tájékoztatták a püspököket a jobboldali félkatonai csoportok jelenségéről szóló vita elindításáról, mivel e jelenség felszámolása nélkül sosem lesz béke Kolumbiában.”

Kép: Havannai találkozó a kolumbiai kormány és a FARC közötti béke megteremtése érdekében – EPA

Forrás: Vatikáni Rádió