A pápa üzenete a holland katolikus fiatalokhoz

A pápa üzenete a holland katolikus fiatalokhoz

A fiatalok országos fesztiválja ezekben a napokban zajlott a nieuwkuijk-i apátságban. A pápa a találkozóra írt üzenetében arra szólítja fel a fiatalokat, hogy „nagyban” gondolkozzanak, kövessék Boldog Piergiorgio Frassati példáját, aki nem elégedett meg azzal, hogy pusztán csak „éldegéljen”. 

Hit nélkül élni, olyan örökség nélkül, amelyet megvédelmezünk, anélkül élni, hogy szüntelenül küzdenénk az igazságért, nem élet, hanem csak éldegélés – vette kölcsön Ferenc pápa a fiatal olasz katolikus aktivista szavait. Arra ösztönözte a holland katolikus ifjúságot, hogy legyenek „forradalmiak”, mint a Jézus által hirdetett Nyolc boldogság. Üzenete olyan boldogságot kínál fel, amely ellentétben áll a világ logikájával. Jézus azokat nevezi boldogoknak, akiket a világ haszontalanoknak, veszteseknek ítél meg. A világ a minden áron való sikert, a gazdagságot és a hatalmat dicsőíti, azt, hogy mások kárára valósítsuk meg önmagunkat. Jézus azonban teljesen másképpen határozza meg a boldogság jelentését: megmutatja az utat a hiteles élet és boldogság felé. Sőt, maga Jézus az út; életén keresztül konkréten megmutatta, hogy hogyan éljük meg a boldogságok mindegyikét. 

Jézus végtelen szeretettel szeret bennünket – fejti ki üzenetében Ferenc pápa. Halálával és Feltámadásával megmutatta végtelen irgalmát. Amikor szemléljük Jézust szegénységében, szemléljük tiszta szívét és irgalmasságát, akkor megértjük keresztény hivatásunk szépségét és nem habozunk, hogy mi is arra az útra lépjünk, amely a valódi boldogság felé vezet. Ne féljetek Krisztustól – buzdítja a holland fiatalokat Ferenc pápa XVI. Benedek szavaival. Ő nem vesz el semmit sem tőletek, hanem mindent nektek ad. A pápa végül arra bátorítja a holland ifjúságot, hogy vegyék komolyan Isten szavait. Mondjanak nemet a tovatűnő, felszínes és kiselejtező kultúrára, amely nem tekinti őket erősnek, hanem azt tartja róluk, hogy képtelenek szembenézni életük nagy kihívásaival. „Gondolkozzatok nagyban!” – írja a holland katolikus fiataloknak szóló üzenetében Ferenc pápa. 

Vatikáni Rádió

Kép: csaladhalo.hu