A pápa üzenete a Pax Christi mozgalom 70. évfordulójára

A pápa üzenete a Pax Christi mozgalom 70. évfordulójára

Ferenc pápa rövid üzenetének felolvasásával nyílt meg Betlehemben május 13-án este a találkozó, amellyel a nemzetközi Pax Christi mozgalom születésének 70. évfordulóját ünnepli. A május 17-ig tartó rendezvényen 30 ország 150 küldötte van jelen. A „Zarándokok a békéhez vezető úton” címet viselő konferencia résztvevőinek küldött levelében a pápa annak a kívánságának ad hangot, hogy ez a találkozó legyen alkalom szívük megnyitására Krisztus felé és Vele való egységük legyen a legnagyobb ajándék a közösség számára, amelyet szolgálnak.

Szükség van a Pax Christi tagjaira a szentföldi béke misszióban

A jelenlevőket videó-üzenetben köszöntötte a jeruzsálemi latin pátriárka. Fouad Twal patriárka útban van Rómába a május 17-i szentté avatásra, amely során Ferenc pápa a Szent Péter téren bemutatásra kerülő szertartáson az oltár dicsőségére emeli Marie Alphonsine Ghattas és Mariam Bawardi palesztin szerzetesnőket. A pátriárka üzenetében elítélte a vallási fanatizmus veszélyét, amely halált és erőszakot eredményez. Megfogalmazta, hogy szükségük van a Pax Christi tagjaira a szentföldi béke misszióban.

Együtt kell dolgozni, hogy megszabadítsuk a világot a fegyverektől

Ban Ki-moon ENSZ főtitkár is üzenetet küldött a találkozóra. Együtt kell dolgozni, hogy megszabadítsuk a világot a fegyverektől – hangsúlyozta. Túl sokaknak a világ számos régiójában a fegyverek jelentik az első és egyetlen megoldást. E fenyegetések láttán a közösségek és a vallási vezetők kötelessége, hogy előmozdítsák a toleranciát, a békés együttélést és az erőszakmentességet. A Pax Christi fennállásának 70. évfordulóját a világ egyik legforróbb régiójában megünnepelni, megerősíti elkötelezettségünket a béke és a remény iránt mindenhol az erőszakmentesség, az igazság és a kiengesztelődés által.

A találkozó során a résztvevők találkoznak a Szentföldön tevékenységet folytató szervezetekkel, amelyek emberjogi, békére nevelési területen és az igazságosság megteremtése érdekében működnek. Vasárnap délelőtt az izraeli elválasztó fal menti hosszú felvonulással zárul az emlékprogram.

Kép: Pax Christi mozgalom

Forrás: Vatikáni Rádió