A sokféleség váljon lehetőséggé

A sokféleség váljon lehetőséggé

A szabadság, az egyenlőség és testvériség értékeit ne megtévesztő módon lengessük, hanem transzcendens alapjukkal összefüggésben tekintsünk rájuk. A sokféleség váljon lehetősséggé. Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében fogadta a Rhône-Alpes (Rajna-Alpok) tartomány megválasztott francia politikusaiból álló zarándoklat 260 résztvevőjét november 30-án, szerdán délelőtt az általános kihallgatást megelőzően. A politikusok Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke és a tartomány püspökeinek kíséretében érkeztek a Vatikánba. Olyan alkalom ez, amely meghosszabbítja az Irgalmasság szentévét – állapította meg Ferenc pápa hozzájuk intézett beszédében.

Keressük és fejlesszük tovább a közjót és a közösségi érdeket

Keressük és fejlesszük tovább a közjót és a közösségi érdeket. Ferenc pápa a francia politikusokhoz szólva a jelenlegi nemzetközi helyzetre tekintett, amelyet a frusztráció és a félelem jellemez. Megnövekedtek a támadások, elterjedt a vak erőszak, amelyek erősen megkínozták Franciaországot. A pápa emlékeztet a helyi püspökök közelmúltbeli levelére, amelynek címe: „Egy változó világban találjuk meg a politika értelmét”. Egy hasonló dokumentumot is felidézett, amelyet a francia püspökök 20 évvel ezelőtt adtak ki „Rehabilitálni a politikát” címmel. Mindkét dokumentum nagyon jó hatást tett – jegyezte meg a Szentatya.

A szabadság, az egyenlőség és testvériség köztársasági értékeit ne megtévesztő módon lengessék

Tagadhatatlan, hogy a francia társadalom rendelkezésre álló forrásokban gazdag, és ezek hivatása az, hogy lehetőségekké váljanak azzal a feltétellel, hogy a szabadság, az egyenlőség és a testvériség köztársasági értékeit ne megtévesztő módon lengessék, hanem mélyítsék el és értsék meg azokat valódi alapjukkal való összefüggésben, amely a transzcendens.

A keresztények vegyenek részt a közvitában

A valódi eszmecsere, vita forog kockán azokról az értékekről és irányokról, amelyeket mindenki számára közös értékekként ismerünk el. Ebben a vitában a keresztények arra kaptak meghívást, hogy részt vegyenek benne más vallások híveivel és minden jóakaratú emberrel, a nem hívőkkel együtt annak érdekében, hogy egy jobb világ növekedését elősegítsék. A politikai felelősség gyakorlásában a pápa arra buzdított, hogy járuljanak hozzá egy igazságosabb és emberségesebb társadalom építéséhez, amely befogadóbb és testvériesebb.

„A közjó keresésének lelkülete járjon át és vezessen benneteket”

Ebben az értelemben a közjó keresésének lelkülete járjon át és vezessen benneteket, hogy különleges figyelemmel hallgassátok meg a bizonytalan körülmények között élőket, ne feledkezzetek meg a migránsokról, akik elmenekültek országaikból a háborúk, a nyomor és az erőszak miatt – kérte Ferenc pápa a francia politikusoktól. A záró ima a politikusok útját Krisztus kegyelmére bízza, aki a reményünk és a közjó szolgálata iránti elkötelezettségünk forrása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AFP