A Szentatya 80 éves

A Szentatya 80 éves

Örömteli, termékeny, nyugodt és vallásos öregséget kért magának az Úrtól a pápa 80. születésnapja alkalmából. A Szentatya december 17-én, szombaton reggel 8 órakor szentmisét mutatott be az Apostoli Palota Pál kápolnájában a Rómában élő bíborosok koncelebrálásával. A szertartás végén annak a reményének is hangot adott köszönő szavai során, hogy öregsége a „bölcsesség széke” legyen. Homíliájában pedig hangsúlyozta, hogy a keresztény élet intenzív út a Jézussal való végső találkozás felé. Ferenc pápát Angelo Sodano bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja köszöntötte a bíborosok nevében, kifejezve a főpásztorok örömét az ünnep alkalmából.

Jót tesz az emlékezés azért is, mert intenzívebbé teszi az éber várakozást karácsonyra

A pápa rögtönzött homíliájában az emlékezés köré fonta gondolatait. A Jézus nemzetségtáblájáról szóló napi Evangélium (Mt 1,1-17) arra ösztönöz, hogy álljunk meg egy kicsit és emlékezzünk. Az emlékezés nagy erőt ad a léleknek – mondta. A mai liturgikus nap jelentősége: az emlékezés kegyelme. Kérjük tehát a kegyelmet, hogy ne feledjünk. A szeretetből fakad, hogy nem felejt. Mindig gondoljunk arra, hogy mennyi mindent kaptunk eddig. Tekintsünk a történelemre is: honnan jövünk, atyáinkra, őseinkre, a hit útjára. Jót tesz az emlékezés azért is, mert intenzívebbé teszi az éber várakozást karácsonyra.

A választás, az ígéret és a szövetség az alappillérei a keresztény emlékezetnek

Az Úr ígéretet tett és azt mondta: „Járj jelenlétemben és légy feddhetetlen, mint a mi Atyánk”. Az ígéret végül beteljesül, de amelyet minden olyan szövetséggel megerősítünk, amelyet az Úrral kötünk, a hűség szövetsége ez. Megmutatja számunkra, hogy nem mi választottunk, hanem mindannyiunkat választottak. A választás, az ígéret és a szövetség az alappillérei a keresztény emlékezetnek. Ez a visszatekintés annak érdekében, hogy előre haladjunk – fogalmazott a pápa.

Szükségünk van az üdvösségre

A napi evangéliumi szakasz a kegyelem és a bűn története is. Az úton mindkettővel találkozunk. Az életben vannak pillanatok, amelyek az Úr iránti nagy hűség momentumai, a szolgálatbeli örömé, de előfordul a hűtlenség csúf mozzanata is, a bűné, amely érezteti velünk, hogy szükségünk van az üdvösségre. „Bűnös vagyok, de Te meg tudsz menteni. Te segítesz előrehaladni.” Így megyünk előre az örömben és a reményben – jegyezte meg a pápa.

Ez a keresztény élet: haladj előre a végső találkozás felé

Adventben indultunk el ezen az úton és az Úr nem okozott csalódást, az Úr hűséges. Az Úr a hűség és a bűn pillanataiban is velünk van, kinyújtott kézzel, hogy felemeljen és azt mondja: menj előre! Ez a keresztény élet: haladj előre a végső találkozás felé. Homíliája végén Ferenc pápa azt kérte: az Úr segítsen minket, hogy újra megkapjuk az emlékezet kegyelmét. Erre mondhatnánk: „De ez nehéz, unalmas, sok probléma van…” A Zsidókhoz írt levél szerzője egy szép mondattal válaszol siránkozásunkra: Légy nyugodt, még nem jutottál el oda, hogy véredet áldozd. A szerző humora is segít, hogy előre haladjunk – zárta szentbeszédét a pápa 80. születésnapja alkalmából bemutatott szentmiséjén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA