A Szentatya a vatikáni alkalmazottaknak: mondjunk nemet a feketemunkára

A Szentatya a vatikáni alkalmazottaknak: mondjunk nemet a feketemunkára

A pápa ismét nemet mond a feketemunkára. December 22-én, csütörtökön délben Ferenc pápa találkozott a Vatikán alkalmazottaival, hogy átadja karácsonyi jókívánságait és köszönetet mondjon mindennapi tevékenységükért. Hangsúlyozta, hogy el kell kötelezni magunkat, mindenkinek a saját felelősségterületén annak érdekében, hogy a munka emberhez méltó legyen, tartsa tiszteletben a személyt és a családot, valamint igazságos legyen.

A munkának nagy jelentősége van minden ember életében

A munkának nagy jelentősége van minden ember életében. Míg köszönetünket fejezzük ki, illetve imádkozunk az emberekért és a családokért Olaszországban és az egész világon, akiknek nincs munkájuk vagy emberhez nem méltó, rosszul fizetett és az egészségre káros munkát végeznek, mindig mondjunk köszönetet Istennek a munkáért – buzdított a pápa. A Vatikánban még inkább indokolt, hogy felelősséget vállaljunk, hiszen van az Evangéliumunk és követnünk kell az egyház társadalmi tanítását is. Itt a Vatikánban nem akarok látni olyan munkát, amely nem ezen az úton jár: mondjunk nemet a fekete munkára és a fondorlatos kibúvókra.

A Vatikán egy kis hely annak ellenére, hogy közel háromezren dolgoznak itt

A pápa köszönetet mondott az alkalmazottaknak munkájukért, hogy mindennap igyekeznek azt jól végezni, még akkor is, amikor nem érzik jól magukat vagy családi problémákkal küzdenek. A Vatikán egy kis hely annak ellenére, hogy közel háromezren dolgoznak itt. Tehát egészében könnyen átlátható a különböző feladatkörökkel együtt, amelyekből összeáll a teljes tevékenység és amelyek mindegyike fontos.

Érezni lehet egyfajta rendet, hogy a dolgok működnek

A különböző munkaterületek egymáshoz közel állnak és összekapcsolódnak, szinte mindenki ismer mindenkit. Érezni lehet egyfajta rendet, hogy a dolgok működnek, minden korlátjukkal együtt. Mindig lehet javítani ezen és kell is, de jó látni, hogy minden szektor megteszi a maga részét és együttesen jól működik mindenki javára. Ez könnyű, mert kis valóságról van szó, de ez nem von le semmit az elkötelezettségből és a személyes érdemekből, úgyhogy köszönetemet fejezem ki – mondta Ferenc pápa.

Szívetek teljen meg irgalmassággal, a szentév kegyelmével

Ezt követően megemlékezett arról, hogy ez az év az Irgalmasság szentéve volt. Az Úr tehát kiárasztotta irgalmasságát ránk. Ez a kegyelem véget ért volna a szentévvel? – tette fel a kérdést. Nem! Ez a kegyelem bennünk él, hogy gyümölcsöztessük mindennapi életünkben, a családban, a munkában és mindenhol. Végül így búcsúzott a vatikáni alkalmazottaktól: szívetek teljen meg irgalmassággal, a szentév kegyelmével, amelyet Jézus újra fellobbant bennünk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: REUTERS