A Szentatya pénteki programja Fatimában: zarándokok tízezreit várják a Mária-kegyhelyre

A Szentatya pénteki programja Fatimában: zarándokok tízezreit várják a Mária-kegyhelyre

„Máriával, zarándok a reménységben és a békében” – így szól Ferenc pápa fatimai zarándoklatának mottója. A Szentatyát és kísérőit szállító repülőgép pénteken délután 14 órakor indult útjára a római Fiumicino reptérről és a tervek szerint fél hatkor érkezik Portugáliába. Közel 50 országból, zarándokok tízezreit várják a Fatimai jelenések 100. évfordulójának tiszteletére. Ferenc pápa korábban videó-üzenetében biztosította a híveket arról, hogy mindenkit Szűz Mária oltalmába ajánl.

„Hálánkat fejezzük ki Istennek Lucas gyógyulásáért és szívünk minden hitével tudjuk, hogy ez egy valódi csoda Ferenc és Jácinta közbenjárása által” – mondta el a brazil kisgyermek, Lucas Maeda de Oliveira édesapja, aki feleségével együtt örömét fejezi ki a szentté avatás kapcsán. Ez a csoda vezetett a két pásztorgyermek szentté avatásához, melyet szombaton, május 13-án celebrál Ferenc pápa. Két szent gyermek, az elsők, akik nem vértanúk, de barátságukkal segítettek és megáldottak egy másik gyermeket.

Ferenc pápa Portugáliába indulása előtt 6 nehéz helyzetben élő nőt fogadott a Szent Márta-házban. Néhányukat gyermekeik is elkísérték a Szentatyával történő találkozásra.

Mielőtt a repülőtér felé indultak volna, az immár hagyománnyá vált imádsággal kezdte meg útját a pápa. A Santa Maria Maggiore bazilikában a Salus Popoli Romani Mária-ikon előtt imádkozott a Szűzanyához.

A Szentatya 19. nemzetközi utjának első napi programjai:

17.20: Magyar idő szerint Ferenc pápa megérkezik a Monte Real-i katonai repülőtérre, ahol a Portugál Köztársaság elnöke, Nuno Duarte Rebelo de Sousa fogadja és akivel ezután egy zártkörű találkozón vesznek részt.

Az elnökkel történt találkozás után a pápa a repülőtér kápolnájában tesz látogatást, ahol a beteg katonákat és családjaikat köszönti, majd imádsággal zárja látogatását.

18.15: A Szentatya helikopterrel folytatja útját a fatimai stadionhoz, ahonnan pápamobillal érkezik a kegyhelyre. Itt a helyi püspök, António Augusto dos Santos Marto és több tízezer zarándok fogadja a Szentatyát. Ezt követően Szűz Mária szobra előtt imádkozik a jelenlévőkkel, majd egy arany rózsát adományoz a fatimai Madonnának.

20.10: Vacsora a „Nossa Senhora do Carmo“ zarándokházban, majd ezt követően a Jelenések kápolnájában zárja pénteki programját Ferenc pápa, ahol csendben imádkozik, gyertyákat áld meg és gyertyát gyújt. Végezetül a Szentatya beszédet mond és a zarándokokkal közösen elimádkozza a rózsafüzér imádságot. Ezzel a késő esti szertartással ér véget a fatimai apostoli út első napja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AP