A szentév során havonta egy új általános pápai kihallgatás

A szentév során havonta egy új általános pápai kihallgatás

„Az irgalmasság rendkívüli szentéve során havonta egy alkalommal, szombatonként, külön pápai kihallgatást tartanak a Szent Péter téren” – nyilatkozta Georg Gänswein érsek, a Pápa Ház prefektusa a Vatikáni Rádió német műsorának adott interjújában. Az új kihallgatás-sorozat jövőre indul, az elsőt január 30-án tartják.

VR: Milliók zarándokolnak el Rómába a rendkívüli szentév során. Várható valami újdonság ennek kapcsán?

Gänswein érsek: Éppen a múlt héten született döntés egy ülésen, hogy a szokásos szerdai általános kihallgatáson, és az egyéb más fontos pápai eseményeken túl, a szentév során havonta egy alkalommal, egy szombat délelőtt, az irgalmasság rendkívüli szentévének egyfajta általános kihallgatására kerül sor. Az időpontokat a következő napokban az interneten közzéteszik, úgy hogy a csoportok, iskolák, plébániai közösségek részéről befutó megkereséseket – és már idáig sok befutott ezekből – könnyen meg tudják válaszolni. Ezáltal a megfelelő szombatokon egy második általános kihallgatást tart Ferenc pápa a Szent Péter téren. Hogy ez konkrétan miképpen folyik  majd le, azt később látjuk meg. Mindenesetre további megfontolások szükségesek még hozzá.

VR: Azt tudják már, hogy ezek a külön-kihallgatások mikor kezdődnek?

Gänswein érsek: Az első január 30-án lesz. És a másodikat is megmondhatom: 2016. február 20-án tartjuk.

VR: Már most lehet jelentkezni ezekre?

Gänswein érsek: Igen, ezek az időpontok már mostantól fogva érvényesek és lehet velük számolni.

VR: Ha az eddigi általános pápai kihallgatásokra visszatekintünk, statisztikailag mit üzennek?

Gänswein érsek: Ferenc pápa most augusztus 5-én újra kezdi a szerdai általános kihallgatásokat, melyet júliusra megszakított. Ebben a hónapban a kihallgatásokat a VI. Pál csarnokban tartjuk, hogy a kíméletlen forróságtól – Istennek legyen hála! – megóvjuk a zarándokokat.

Ami pedig a számokat illeti: 2015-ben januártól júliusig mintegy 370.000 ember vett részt a szerdai általános kihallgatásokon. Az egyéb pápai magánkihallgatásokon 300.000-en voltak jelen, ehhez jönnek még a pápai liturgiák, szentmisék a Vatikánban, ami újabb 300.000 személy.  Egy további meglepő szám: a vasárnapi Úrangyala imádság során ebben az évben 1 millió harmincezer ember volt jelen vasár- és ünnepnapon a Szent Péter téren.

VR: Hogyan tudják ezeket a számokat értékelni?

Gänswein érsek: A déli Úrangyala imádság kapcsán, összevetve a korábbi adatokkal, ez egyértelmű többletet mutat ebben az évben. A magánkihallgatások és egyéb pápai liturgikus események részvételi aránya nagyjából olyan, mint korábban volt, de még csak ennek az évnek az első felével számolhatunk.

VR: Tudható, hogy Ferenc pápa idáig a Vatikánban hány emberrel találkozott?

Gänswein érsek: Augusztus 26-én, négy hét múlva, tartja Ferenc pápa a 100. általános kihallgatást. Mindent összevetve, az eddigi általános kihallgatásokon 3 millió 300.000 ember  vett részt. Az egész pápaságra vonatkozólag eddig – Ferenc pápa két és negyedéves pápai szolgálata során  – 15 millió találkozott vele a kihallgatások során.

Kép: Ferenc pápa és a Pápai Ház prefektusa – REUTERS

Forrás: Vatikáni Rádió