A Szentszék csatlakozott az ENSZ Korrupció elleni Egyezményéhez

A Szentszék csatlakozott az ENSZ Korrupció elleni Egyezményéhez

Szeptember 19-én, hétfőn Pietro Parolin bíboros államtitkár az ENSZ New York-i székházában hivatalosan átadta a Szentszék csatlakozási dokumentumát az ENSZ korrupció elleni egyezményéhez, amely október 19-én lép életbe.

Gallagher érsek: Ferenc pápa a korrupció felszámolását kéri

Az Osservatore Romano-című vatikáni napilap egyik cikkében Paul Gallagher érsek, a Vatikáni államközi kapcsolatainak titkára emlékeztet rá, hogy Ferenc pápa a korrupciót a társadalom egyik fekélyének nevezte és arra szólított, hogy erőteljesen küzdjünk ellene. A pápa tehát elrendelte, hogy a Szentszék és a Vatikán igazodjanak a legnagyobb tekintélynek örvendő nemzetközi normákhoz a korrupció megelőzésére vonatkozóan, mind a közszféra, mind pedig a gazdasági életet területén. Gallagher érsek szólt az ún. Mérida Egyezményről (az Egyesült Nemzetek Szervezete Meridában, 2003. december 10-én kelt Korrupció elleni Egyezménye), amely a legfőbb világméretű dokumentum a közszférában elkövetett korrupciós bűncselekmények megelőzésére és visszaszorítására.

A Szentszék folytatja elkötelezettségét a korrupció minden formája ellen

Az egyezményt aláíró államok kötelesek törvényileg üldözi és büntetni a korrupció minden aktív vagy passzív formáját. Ezen túl részletes normatíva segíti a tagállamok közötti igazságszolgáltatást a kiadatás, a bírósági megkeresés, a jogtalanul szerzett javak visszaadása, a technikai segítség és az információcsere útján. A vatikáni főpásztor kiemeli, hogy a Szentszék már életbe léptetett ilyen jellegű jogi eszközöket, hogy megelőzze, illetve kinyomozza az esetleges korrupciós ügyeket, valamint, hogy megfelelő intézkedéseket javasoljon az illetékes hatóságoknak a bűncselekmény felszámolására.

A Római Kúria hivatalai felülvizsgálják adminisztrációjukat

Gallagher érsek arra is rámutatott, hogy a jövőben a Római Kúria és Vatikán Városállam illetékes hivatalainak felül kell vizsgálniuk ügymenetüket, hogy az  megfeleljen az egyezmény előírásainak. Az államközi kapcsolatok titkára végül annak a reményének adott hangot, hogy a Szentszék csatlakozása az ENSZ Korrupció elleni Egyezményéhez hozzájárulhat a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez, melyek a közügyek átlátható és megfelelő kezelését célozzák.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió