A Szentszék elfogadja az ENSZ döntését a nemzeti zászlók ügyében

A Szentszék elfogadja az ENSZ döntését a nemzeti zászlók ügyében

A Szentszék nem tiltakozik azzal a kéréssel kapcsolatban, hogy a palesztin és a vatikáni zászlót is kihelyezzék az ENSZ-ben a tagállamoké mellé, bár tudatában van, hogy a hagyomány ezt nem írja elő. A szentszéki pontosítás azt követően jelent meg, hogy a palesztin ENSZ misszió javaslatot nyújtott be a Közgyűlésnek. Ebben azt kéri, hogy az állam- és kormányfők hagyományos szeptemberi találkozója és Ferenc pápa közelgő ENSZ székházbeli látogatása alkalmából húzzák fel a tagországok 193 zászlaja mellé a nem tag, de megfigyelő államokét is, vagyis Palesztina és a Vatikán zászlaját is.

„A Közgyűlés szabályaival összhangban egyetlen tagállamnak vagy megfigyelő országnak sem áll jogában tiltakozni egy nem tagország részéről benyújtott javaslat ellen. Ezért a Szentszék nem tiltakozik a javaslat ellen, amely a megfigyelő országok zászlajának kihelyezését kéri az ENSZ székhelyén és hivatalaiban” – hangsúlyozza a vatikáni hivatalos közlemény.

„A Szentszék tudomásul veszi az ENSZ hagyománya által 1945 óta bevett gyakorlatot, miszerint csak a tagállamok zászlaját helyezik ki az ENSZ székhelyén és hivatalaiban. Elfogad tehát bármilyen döntést, amelyet az ENSZ a jövővel kapcsolatban hozni kíván e kérdésben.”

Kép: Az ENSZ zászlaja a New York-i székháza előtt – EPA

Forrás: Vatikáni Rádió