A Szentszék figyelemmel követi a világ több részén kibontakozott válsághelyzeteket, köztük Kelet-Ukrajnát is.

A Szentszék figyelemmel követi a világ több részén kibontakozott válsághelyzeteket, köztük Kelet-Ukrajnát is.

A konfliktus kiterjedése láttán, mely számos ártatlan áldozatot szedett, Ferenc pápa több ízben felhívást intézett a béke érdekében. Imára szólította a híveket az erőszak következtében elhunyt vagy megsebesült emberekért; és a tárgyalások újrafelvételét sürgette. Ez ugyanis az egyetlen lehetséges kiút az erősödő vádak és reakciók logikájából.

A pápa szavainak adott különféle értelmezésekkel – különösen a február 4-én, szerdán mondottakkal – szemben P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő fontosnak tartja leszögezni: Ferenc pápa mindig valamennyi érdekelt félhez szólt, bízva abban, hogy valamennyien őszintén igyekeznek betartani a megállapodásokat. A pápa a nemzetközi jog alapelveire hívta föl a figyelmet, amelyre a Szentszék több ízben utalt a válság kezdete óta. Ahogy Szent II. János Pál gyakran emlegette: az emberiségnek meg kell találnia a bátorságot ahhoz, hogy az erő jogát felváltsa a jog erejével.

A Szentatya örömmel várja az ukrán püspöki konferencia ad limina-látogatását, amelyre február 16-21-e között kerül sor a Vatikánban. Ez újabb alkalom lesz arra, hogy találkozzék püspök testvéreivel és közvetlenül tájékozódjék a számára kedves ország helyzetéről. Lehetőség arra, hogy vigaszt nyújtson az ukrán egyháznak és mindazoknak, aki szenvednek, valamint, hogy együtt mérlegeljék a kiengesztelődés és a béke útjait – írja még a szentszéki szóvivő nyilatkozatában.

Forrás: Vatikáni Rádió/bonumtv.hu