A szíriai apostoli nuncius is az új bíborosok között

A szíriai apostoli nuncius is az új bíborosok között

A Ferenc pápa által a vasárnapi Úrangyala alkalmával bejelentett új bíborosok nevei között első helyen szerepel Mario Zenari érsek, damaszkuszi apostoli nuncius. A nuncius a november 19-i konzisztórium után is a háború által sújtott szíriai nép mellett marad. Zenari érsek nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a pápai bejelentést követően.

Ez a bíborosi kinevezés Szíriának szól

„Nagyon felkavaró érzés volt számomra a hír és egyben meglepetés. Szívből jövő köszönetemet fejeztem ki a Szentatyának, mert ez a bíborosi kinevezés valójában Szíriának szól, a szíriai áldozatoknak és mindazoknak, akik szenvednek ettől a szörnyű konfliktustól. A bíbor a szír lakosságot, a sok szenvedő gyermeket, a szegény népet illeti, amely e szörnyű konfliktus árát megfizeti.”

Zenari érsek továbbra is szíriai nuncius marad

A pápa hangsúlyozta, hogy Zenari érsek továbbra is szíriai nuncius marad. “A Szentatya nagyon erős szavakat használ üzeneteiben és ebben az esetben egy eseményt is felhasznált erre, vagyis azt, hogy bíborossá kreál egy nunciust Szíriában. Egy nagyon előkelő eseményt használ fel üzenetéhez. Ez egy újdonság, hogy a bíboros továbbra is nuncius marad abban az országban, ahol képviseli a Szentszéket.

A háttérben ott van a pápa támasza

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Mario Zenari bíborosként mivel tud majd többet adni Szíriának, az ország nunciusa elmondta: “alázatos személyemmel nem hiszem, hogy nagyon számítok. Ugyanakkor szeretném, hogy a Szentatya e gesztusát minél jobban fel tudjuk használni. Az én elkötelezettségem az, ami, de a háttérben ott van a pápa támasza hozzá. Érzem a Szentatya erejét, támogatását személyem mögött, korlátaim ellenére is. Érzem tehát a bíztatást a nunciusi küldetésemhez is, amelyet nagyon ösztönöz és támogat a Szentatya. Bizonyára még több eredményt hoz a közelségnek ez a jele, amelyet a pápa ilyen új módon fejez ki” – nyilatkozta a szíriai nuncius.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AP