„A Szűzanya közbenjárására” sértetlenül átvészelték az emberek a tornádót egy texasi plébánián

„A Szűzanya közbenjárására” sértetlenül átvészelték az emberek a tornádót egy texasi plébánián

Április utolsó hétvégéjén az Egyesült Államok több államában heves vihar tombolt, ami tornádókat és áradásokat okozott. Április 29-én Texas államban három tornádó pusztított. Emory városban romba dőlt a Szent János katolikus templom, ahol körülbelül negyvenöt ember rekedt benn az ítéletidőben.

Texas, Missouri, Arkansas, Tennessee és Mississippi államban legalább tizenhárman meghaltak és több tucat ember megsérült a hétvégén a tornádókat és áradásokat okozó viharok következtében. Texasban, Rains megye székhelyén, Emoryban a tornádó romba döntötte a Szent János-templomot. Körülbelül negyvenöt ember – köztük gyerekek és fiatalok – a plébánián rekedt, amikor lecsapott a vihar a városra. Úgy döntöttek: a templom és a plébánia épülete közötti folyosón keresnek menedéket.

Monica Hughes, a plébániai ifjúsági közösség vezetője, aki férjével együtt szintén az épületben volt, elmondta: a kis ablakokon keresztül látták, ahogy a tornádó megsemmisíti a templomot. „Láttuk, ahogy a gerendák meghajolnak, a tető pedig eltűnik – emlékezett vissza. – Mindenki a földre vetette magát, hogy védjük egymást. Imádkoztunk, majd amikor a legrosszabbon túl voltunk, elkezdtünk énekelni, hogy megnyugtassuk a gyerekeket.”

A leszakadt vezetékek és a gázszivárgás miatt az emberek nem tudtak a vihar elmúltával kimenni az épületből; közel két órát vártak a romok között, amíg megérkeztek a katasztrófaelhárítók. A folyosón mindenki sértetlenül vészelte át a tornádó pusztítását. A Szent János-templomban egyetlen dolog maradt sértetlen: Szűz Mária szobra.

Peyton Low, a Tyleri Egyházmegye kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott: az emberek a „csodálatos” kifejezést használták, amikor felidézték, mi történt velük Emoryban. „Isten kegyelméből és a Szűzanya közbenjárására senki sem sérült meg” – fogalmaztak az egyházmegye Facebook-oldalán, amikor közzétették a templomról szóló híreket.

A templom közössége április 30-án, vasárnap a városi parkolóban felállított ideiglenes oltárnál vett részt szentmisén.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: a Tyleri Egyházmegye és az emoryi Szent János-plébánia Facebook-oldala