A tapolcai katolikus iskola is szolidaritást vállal a székelyekkel

A tapolcai katolikus iskola is szolidaritást vállal a székelyekkel

A budafoki önkormányzat szolidaritási felhívásához, a székely zászló kitűzéséhez az önkormányzatok mellett a magyarországi iskolák közül elsőként a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola is csatlakozott. Az iskola igazgatója, Rohály János, aki a Rákóczi Szövetség Tapolcai Helyi Szervezetének is az elnöke, felhívta az összes magyarországi iskolát, hogy csatlakozzanak a határon túliakért való kiállást szimbolizáló gesztushoz. A zászlók budafoki átadását követően a tapolcai katolikus iskola ünnepélyes keretek közt tűzte ki 130 éves épületére március 13-án a székely lobogót.

A Nagyboldogasszony-templomban D. Fekete Balázs és Kormányos Ildikó pedagógusok tolmácsolták Böjte Csaba testvér gondolatait a megjelenteknek és az iskola diákjainak, majd Földi István, az iskola lelki igazgatója áldotta meg az aranyszínű Naptól és Ezüstholdtól ragyogó székely zászlót. A  lélekemelő szavak különösen meghatóan hangzottak Földi István atya és Rohály János szájából, hisz István atya édesapja székelyföldi származású, az iskola igazgatója pedig a felvidéki Kassáról származik, s a felvidéki magyarokat szintén erősíti Székelyföld autonómiatörekvése abban hitben és tudatban, hogy a Kárpát-medence magyarsága egy nagy család, egységes nemzet. Határon túli testvéreinknek érezniük és tudniuk kell, hogy a nemzet részének érezzük őket, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, segítsük egymást, fontos az együttérzés, az együtt gondolkodás kifejezése.

Az összmagyarságért felajánlott szentmise után az iskola diákjai, pedagógusai és a megjelentek az iskola elé vonultak, ahol Császár László polgármester beszéde után kalotaszegi és széki viseletbe öltözött diákok énekelték el az Ősi székely himnuszt, majd a megjelentekkel közösen elénekelték a Székely himnuszt. A rendezvény ünnepélyes és megható záróakkordjaként az intézmény igazgatója kitűzte a katolikus iskola homlokzatára a nemzeti szolidaritás, összetartozás és a remény jelképét, a székely lobogót.

Bányai Barbara

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

 

Írjon választ

Az email címe nem lesz publikálva. A kőtelező mezők ki vannak jelölve *

*

tizenhét + tizenhat =