Aki kizárja a bevándorlókat, kizárja magát a történelemből

Aki kizárja a bevándorlókat, kizárja magát a történelemből

Az olasz helyi egyház nagy figyelemmel követi a hatalmas bevándorló hullámot, amely ezekben a napokban elérte a dél-olasz partokat, mert a befogadás terén Olaszország áll az élvonalban. A helyi hatóságok azonban ellenállásuknak adtak hangot, mondván, hogy nem tudnak további erőfeszítéseket tenni a bevándorlók elhelyezése terén.

Az európaiak is elvándoroltak korábban az éhezés, a szegénység miatt

Francesco Montenegro bíboros, a szicíliai Agrigento érseke, az olasz püspöki konferencia migráns bizottságának és a Migrantes Alapítvány elnöke a bevándorlásról nyilatkozva a Vatikáni Rádiónak rámutatott: „nem remélhetjük, hogy ez a hullám megszűnik, mert Afrikában sok a szenvedés, a háború, az üldözés. Az emberek tehát elmenekülnek, ahogy Európában mi is tettük korábban, amikor az éhezés, a szegénység miatt veszélyben volt a túlélés. Most pedig csodálkozunk és felháborodunk, hogy ők is ezt teszik. Bizonyos mértékben felelősek vagyunk olasz és elsősorban európai politikai szinten, hogy nem akarunk szembe nézni a problémával, hanem csak nézzük a halottak növekvő számát mint passzív megfigyelők.

Nyissuk ki a szemünket és vegyük tudomásul, hogy egy új tény előtt állunk

A bevándorlók befogadását illetően a közintézmények részéről is ellenállás tapasztalható. Szicília a legtöbb bevándorlót befogadó régió. „Nem értem, milyen felfogásuk van a történelemről egyes intézményi vezetőknek, akik nem akarják engedélyezni a bevándorlók elhelyezését? Hogyan képzelhetjük azt, hogy bezárjuk az ajtókat, ablakokat és azt mondjuk: menjetek el innen? Ez annyit jelent, hogy a történelemmel szemben haladunk, amely csak kárunkra lehet. Nyissuk ki végre a szemünket és vegyük tudomásul, hogy egy új tény előtt állunk. Ha nemet mondunk, az a probléma megoldásának hibás módja” – figyelmeztetett Agrigento bíboros érseke.

Ha csak konferenciákat tartunk, azzal nem oldjuk meg a helyzetet

A nevüket állandóan változtató európai kezdeményezések nem sokat változtatnak azonban a szicíliai helyzeten. Az egyház reakciója erre az, hogy „szavakkal nem lehet megállítani történéseket, embereket… A szavakat kövessék tettek. A bevándorlóknak is meg kell adni azt, amit az olasz alkotmány előír. Ez nemcsak az egyház rögeszméje, hanem az olasz állam elvárása is, tehát össze kell fogni és szembe kell nézni a problémával. Ha Európa nem teszi meg a saját részét, Olaszország nem tudja megoldani egyedül ezt a vészhelyzetet. Ezek az emberek nem akarnak itt maradni, hanem Európa más országaiba tartanak, tehát Európát is érinti a kérdés. Ha csak konferenciákat tartunk, azzal nem oldjuk meg a helyzetet” – jegyezte meg keserűen az agrigentói bíboros érsek.

Ahogy ma a gazdaságot fejlesztjük, az csak arra szolgál, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek

„Ez az elvándorlás időszaka, olyan periódus, amelyben a történelem átalakulóban van. Amióta megkezdődött a globalizáció, felszínre kerültek ezek a jelenségek, amelyek az ember helyett a pénzügyeket, a gazdaságot középpontba állító globalizáció eredménye. Ahogy ma a gazdaságot fejlesztjük, az csak arra szolgál, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, a szegények pedig még szegényebbek. De vajon nem olyan globalizációt akarunk-e, amely lehetővé teszi, hogy mindannyian egy asztalhoz ülhessünk le? A gazdag asztalának lábánál ülő Lázár története tovább folytatódik, mi vagyunk a gazdag és egyben a szegény Lázár is. Ha emlékeznénk erre, akkor talán megváltozna hozzáállásunk” – jegyezte meg Francesco Montenegro bíboros, a szicíliai Agrigento érseke.

Kép: Bevándorlók Lampedusa szigetén – AP

Forrás Vatikáni Rádió