Allah neve tabu!

Allah neve tabu!

A muszlim többségű Malajzia is a keresztények miatt háborog. Egy elsőfokú bírósági ítélet elmarasztalta a katolikus Egyház egyik helyi lapját, mert annak hasábjain megjelent az „Allah” szó. Ennek leírása tiltott a nem muszlim nyomdatermékek számára, ugyanakkor továbbra is megengedett kiejtése a templomi szertartásokban, és a liturgikus szövegekben. Az országban ugyanis a keresztények is az arab szóval jelölik Istent, immár századok óta.
A Katolikus Egyház jogászai mindenesetre azon dolgoznak, hogy a tiltást teljesen megszüntessék – ez ugyanis a jövőben számos keresztényellenes visszaélésre adhat alapot. Harcuk nem lesz könnyű, hiszen a bíróság épülete előtt, muszlim aktivisták tüntettek, az „Egységesen Allah nevének védelmében” szlogen hangoztatásával.
A hatóságok azzal érvelnek a tiltás mellett, hogy az „Allah” szó, a nem muszlim irodalomban félrevezetheti a hithű muszlimokat, és esetleg a kereszténnyé válás felé csábíthatná őket. Az iszlám elhagyása pedig Malajziában is bűncselekménynek számít.

A catholic.org alapján
Kép: rt.com